Engelsksprogede elever søger mod Danmark: Vestjysk gymnasium må opkøbe ejendomme til kostskole

Den engelsksprogede gymnasieuddannelse IB vokser. I Struer er der 50 procent flere IB-elever på få år.

I de senere år er der kommet flere og flere engelsktalende studerende til på landets gymnasier.

For den engelsksprogede gymnasieuddannelse International Baccalaureate (IB) brager frem i Danmark. På fem år er antallet af IB-elever på landsplan vokset med 25 procent - fra 2.017 elever i 2017 til 2.540 sidste år, viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Struer Statsgymnasium er et af 13 offentlige gymnasier, som tilbyder IB. Her er antallet af elever på den internationale linje steget med hele 50 procent siden 2017.

- IB er et helt fantastisk gode at have som gymnasium. Hvis vi ikke havde IB, ville vi være en mindre skole. Ingen tvivl om det, fortæller rektor Mads Brinkmann.

17-årige Beata Lapjan fortæller, hvorfor hun har valgt at gå i skole i Struer:

Struer Statsgymnasium har i alt 650 studerende. 160 af dem er tilmeldt IB efter sommerferien.

En af dem er 17-årige Beata Lapjan fra Estland. Hun fik anbefalet skolen i Struer af en ven af familien.

- Jeg undersøgte faktisk ikke andre skoler i Danmark, fordi jeg vidste, det nok var den eneste mulighed, jeg havde, fortæller hun.

Hun har valgt at studere kunst, tysk og matematik på IB-uddannelsen. Og hun er begejstret for det danske uddannelsessystem. Dels fordi hun som EU-borger får en gratis uddannelse. og så synes hun, at lærerne er meget venlige.

- Her er ikke et hierarki som i Estland, hvor læreren bestemmer det hele, og man ikke må diskutere med læreren eller bruge personens fornavn.

Dansk skolemodel hitter

Netop den danske tilgang til uddannelse lokker mange til, vurderer rektor Mads Brinkmann.

- Men vi lever også i en verden, hvor globale spørgsmål fylder mere og mere. Vi har lige haft en coronakrise, vi taler om bæredygtighed og klimabevidsthed, og at man skal gøre lidt mere for andre mennesker. Altså generelt medborgerskab. De dagsordener står stærkt i IB-uddannelsen, siger han.

6 ud af 10 elever på IB-uddannelsen i Struer kommer fra udlandet. Resten er danske elever, som 19-årige Freja Toft, der er fra Hammel i Østjylland.

- Jeg havde først valgt Aarhus, men fandt så ud af, at jeg havde chancen for at komme på kostskole her i Struer. Jeg gik førhen på efterskole og kunne lide et miljø, hvor man bor sammen.

Freja Toft er med egne ord "vild med det internationale miljø".

- Det er spændende at høre om de forskellige kulturer, når man møder folk fra for eksempel USA, Rusland og så videre. Det er det bedste valg, jeg tog, siger hun.

Må opkøbe ejendomme

IB i Struer er så populær, at skolen ikke længere har plads på sin tilhørende kostskole. Skolen har derfor måtte opkøbe en række ejendomme i nærheden.

Alligevel har rektor til næste skoleår måtte afvise 65 elever, fordi kostskolen ikke kan rumme flere.

- Vi er i den situation, at vi har måtte afvise hver anden. Vi har 126 elever, der har søgt om optagelse på kostskolen med 60 ledige pladser, fortæller Mads Brinkmann.

Og det er ikke let at skulle afvise så mange.

- Jeg gør det med et tungt hjerte, men jeg er glad for at levere et tilbud, der er så attraktivt.