Er du klar til at 'smartificere' dit hjem? Danske virksomheder vil samle intelligente løsninger

Projekt "Smarthome" skal gøre vores hverdag endnu smartere og kunne styre alt fra vaskemaskinen til temperaturen i dit hus.

'Internet of things' er ved at begynde at slå igennem. Det betyder, at der kommer internet i blandt andet hvidevarer, røgalarmer og termostater. (Foto: COLOURBOX)

Intelligente lamper, robotstøvsugere og køleskabe, hvor sidstnævnte giver besked til supermarkedet, når der mangler mælk.

Fremtidens hjem er smart.

I et pilotprojekt mellem Aarhus Universitet og 12 danske virksomheder vil man undersøge, om de danske forbrugere er parate til at installere apparater og hårde hvidevarer i hjemmet, som taler med internettet. Projektet skal også hjælpe virksomhederne til at omstille sig til de nye tider.

'Smarthome' hedder projektet, som på sigt måske kan føre til, at du kan styre alle dine intelligente installationer i hjemmet fra ét sted. For eksempel i en app.

- Der er stort set ingenting i hjemmet, der ikke kan få indbygget intelligens og begynde at snakke sammen. Alt det kan man samle i en app, siger professor Børge Obel fra Aarhus Universitet, der er ansvarlig for projektet.

De 12 virksomheder kommer fra forskellige sektorer, der leverer produkter, som kan gøres intelligente. Det er alt fra underholdning og musik til sikkerhed, energi og lys.

Målet med 'Smarthome' er at få virksomhederne til at se, hvordan de skal arbejde sammen. Det intelligente vindue skal snakke sammen med vandmåleren, som også snakker sammen med alarmsystemet og låsen.

- Det nye er, at de forskellige produkter, som tidligere var meget isoleret, nu skal snakke sammen, siger Børge Obel.

Ikke særlig smarte løsninger hidtil

Der har været rigtig mange forsøg på at skabe smarte hjem, men de har ikke været særlig smarte og slet ikke intelligente, mener DRs techkorrespondent Carsten Nielsen.

Ifølge ham er vores tålmodighed meget begrænset, når det kommer til teknik, der ikke fungerer helt optimalt. Vi gider simpelthen ikke bruge tid på teknik, som er besværligt eller mangelfuldt.

- Hvis det her skal virke, skal man sørge for at finde ud af, hvordan folk får en god oplevelse med det, siger han.

Men vi er som sådan klar til at "smartificere" vores hjem, mener han. Konceptet med 'smarthomes' er så småt trådt ind ad hoveddøren. Selvom de fleste apparater ikke er forbundet endnu, er der allerede mange ting i huset, som er forholdsvis intelligente.

- Vi snakker tit om intelligente hjem som et fremtidsscenarie. Men hvis man kigger sig omkring i sit eget hjem, er der allerede ting, som er vældig smarte, siger Carsten Nielsen og peger på ting som lyssensoren, der sørger for at tænde lyset automatisk og timere i mikrobølgeovnen og brødristeren.

- Det er allesammen ting, som er med til at gøre verden lettere for os, siger han.

Risiko for at blotte privatliv

Spørgsmålet er så, om vi er klar til at integrere den her intelligens i vores hverdag. For det er ikke uden risiko at lade sit hjem smartificere, lyder det fra eksperterne.

Med en øget indbygget intelligens i vores hjem er der også en øget risiko for, at vores privatliv kan kompromitteres. Sikkerheden er således i fokus, når den nye fælles løsning skal udvikles.

- Det er ikke nok at kunne lave produkter, der er smarte og intelligente. Det skal også være produkter, der på en eller anden måde kan håndtere hele det sikkerhedsproblem, som ligger i at gøre ting intelligente og i stand til at kommunikere, siger Børge Obel fra Aarhus Universitet.

Hvis man vil have ting i hjemmet til at tale sammen og lette vores hverdag, vil man uundgåeligt skulle aflevere nogle private informationer til forskellige virksomheder. For at køleskabet kan fortælle dit lokale supermarked, at der skal sendes mælk med i din indkøbskurv, bliver supermarkedet nødt til at vide, hvornår du ikke har mere mælk. Dermed får de altså en indsigt i dine vaner og forbrugsmønstre.

Om det så er kritiske og vigtige informationer, kommer man til at skulle gøre op med sig selv. Systemerne kommer ikke til at virke, uden at vi på en eller anden måde accepterer, at oplysningerne om os kommer til at ligge et eller andet sted.

- Selvfølgelig vil de i et eller andet omfang være beskyttede, men de seneste erfaringer viser bare, at de her oplysninger har det med at være sårbare og udsatte, siger techkorrespondent Carsten Nielsen.

Pilotprojektet 'Smarthomes' kører indtil foråret 2019, hvorefter erfaringerne skal bredes ud til op mod 100 virksomheder.

Facebook
Twitter