Er du for sjusket med sommermaden? Sådan undgår du diarré-bakterie ved grillen

Flere smittes med campylobacter, når det er varmt. Få de bedste tips til at undgå sygdom i ferien.

Man skal især være forsigtig med kyllingekød for at undgå campylobacter. I udlandet er man mere sårbar over for at blive smittet med bakterien. (Arkivfoto) (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

For mange er den værste frygt for sommermaden, at bøffen bliver for gennemstegt og tør, eller at de nye kartofler koger, til de smuldrer.

Men lige nu er det også ekstra vigtigt at huske den gode køkkenhygiejne, når man laver mad.

Her i sommervarmen bliver vi nemlig oftere syge af campylobacter-bakterien, som giver voldsom diarré i op til syv dage.

Mens du jonglerer med kebabspyd og kyllingefileter til sommermaden er risikoen for at blive smittet med campylobactor særligt stor.

- Der er flere campolybacter-bakterier i den mad, vi spiser om sommeren. For bakterien trives simpelthen bedre, når det er varmt, siger Steen Ethelberg, seniorforsker i epidemier hos Statens Serum Institut.

Pas på kyllingekød ved grill i haven

Det er hovedsageligt kyllingekød, man kan blive smittet af - og det handler om at være forsigtig, når den er rå.

Det kan for eksempel gå galt, når et stænk rå kødsaft rammer din salat, fortæller Steen Ethelberg.

- Man skal hele tiden passe på, at der ikke kommer små dråber over på noget brød eller salat - eller fra ens hænder over på børnene, der leger i køkkenet. For der kan altså godt være smittefarlige bakterier i den der kødsaft, som kommer fra kyllingen, siger han.

Sommer er grillsæson, og når man kommer ud i haven med det rå kød er der ekstra grund til at være opmærksom.

Der er det nemlig lidt sværere at holde den almindelige hygiejne, som man kan inde i køkkenet, siger Steen Ethelberg.

- Man har ikke rindende vand og karklud, og man står og balancerer med tingene. Så der skal passes på, at man ikke får blandet det rå kød og det færdigstegte kød sammen - så man skal have en ekstra tallerken med ud, siger han.

Højere risiko på ferien

I juli måned er der indtil videre mindst 229 danskere, der er blevet konstateret med campylobacter, viser tal fra Statens Serum Institut.

Der er også lidt højere risiko for at få diarré, når man er i udlandet. Hver tredje af dem, der bliver smittet med camfylobacter, får bakterien, når de er på ferie udenlands.

Og det er formentlig ikke, fordi hygiejnen generelt er dårligere i restauranterne i Sydeuropa for eksempel, siger Steen Ethelberg. Det skyldes simpelthen bare, at man er under fremmede himmelstrøg.

- Man møder nogle andre campylobacter-bakterier, når man er i udlandet. De bakterier, der er i maden, som ikke gør de lokale syge, har man ikke modstandsdygtighed over for, fordi man ikke kender dem hjemmefra. Og så er man mere udsat for at komme hjem med et maveonde, siger han.

Smittefare ved helt almindelige sommeraktiviteter

Udover via maden kan man faktisk også blive smittet af campylobacter ved nogle af de helt almindelige ting, vi laver om sommeren.

For eksempel ved at bade og være på stranden, eller når små børn leger i sandet og kommer til at spise lidt af det - der kan nemlig også være campylobacter-bakterier i.

Samtidig kan man overveje at undgå at lege alt for meget med hunden eller katten, hvis de har dårlig mave - dem kan man nemlig også blive smittet af.

- Men det betyder selvfølgelig ikke, at man skal holde op med at gøre de ting. Det betyder bare, at vi ved nu, at smitten også kan komme derfra. Det eneste rigtig gode råd, jeg har til at undgå campylobacter, er at være meget påpasselig, når man håndterer rå kylling, og sørge for at den er gennemstegt, inden man spiser den, siger Steen Ethelberg.