Er ’lille du’ over grænsen i byrådet: Regler for god adfærd splitter politikere

Thisted kommune har lavet et adfærdskodeks for at komme grænseoverskridende opførsel til livs.

Det er overflødigt at have et adfærdskodeks, mener flere byrådspolitikere i Thisted Kommune. (Foto: Grafik: Signe Heiredal (DR))

De politiske bølger kan gå så højt, at de slår hele vejen ind over byrådssalen i Thisted Kommune. Og for at politikerne ikke bliver slået ud af kurs, har de fået et papir med holdepunkter for god opførsel at støtte sig til. Hvis de da vil.

For det er ikke alle i byrådet, som føler, der er noget at støtte sig til.

På et byrådsmøde tirsdag aften skulle de tage stilling til et halvandet side langt papir med et adfærdskodeks for politikerne i Thisted Byråd.

Men punkter som ’Respekt for den politiske mangfoldighed og nultolerance over for mobning og sexisme’ har splittet kommunalbestyrelsen.

17 stemte for – det gjorde medlemmerne af Socialdemokratiet, Venstre og to ud af fem fra Konservative. 7 stemte imod og 3 valgte ikke at stemme.

Du kan læse Thisted Kommunes 'Kodeks for god politisk adfærd' her.

Borgmester Ulla Vestergaard er meget forundret over, at byrådet er så splittet.

- Det kommer bag på mig, at der ikke var flere, der stemte for.

- Jeg havde forventet, at der ville blive en del snak om det her punkt på dagsordenen. Hvorfor skal vi have det, og er det nu nødvendigt? Alle de der argumenter, man kan have, når man sætter pen til papir på sådan et kodeks. Men det overrasker mig, at så mange stemte imod eller undlod at stemme, siger borgmesteren.

Byrådspolitiker Kaj Kirk, der er uden for parti, er en af dem, der stemte imod det nye adfærdskodeks. Han synes, det er overflødigt.

- Efterhånden så er der ved at være love og regler om alverdens ting. Men i min verden behøver vi ikke have den her regel. For, hvis man som politiker ikke har den tæft og pli, at man opfører sig ordentligt, så bør man ikke være der, siger han.

Han er ikke imod det, der står i kommunens kodeks. Men han så heller ingen grund til at stemme for.

  • Borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard. Valgt for Socialdemokratiet. (Foto: Bjarke MacCarthy/Socialdemokrati © Ritzau Scanpix)
  • Kaj Kirk, medlem af kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune uden for parti. (Foto: Jens Kr. Vangsgaard © Fotografen Thisted)
  • Byrådsmedlem i Thisted Kommune Mette Kjærulff. Valgt for Socialdemokratiet. (Foto: Jens Kr. Vangsgaard © Fotografen Thisted)
1 / 3

- Jeg synes det er naturligt, at vi opfører os ordentligt og taler pænt til hinanden. Men derfor kan vi jo godt stikke lidt til hinanden, og det ligger så på forskellige niveauer. Nogle kan tåle mere end andre, siger Kaj Kirk.

DR Midt & Vest har snakket med flere af de kommunalbestyrelsesmedlemmer, der enten stemte imod eller undlod at stemme. De stemmer i samme kor som Kaj Kirk og peger på, at det er spild af politisk tid.

Skuffet over kollegaer

Tidligere har nogle af byrødderne ladet sig rive med og gået over den verbale grænse.

Det har skabt rørte vande hos Mette Kjærulff, der sidder i byrådet for Socialdemokraterne. Hun har oplevet at blive kaldt ’lille ven’ eller ’lille du’ af en kollega i byrådssalen.

Hun har selv været med i hele den interne proces, hvor kommunalbestyrelsesmedlemmerne har haft mulighed for at udarbejde det her kodeks. Men det er ikke altid, der har været lige stort fremmøde, fortæller hun.

- Det skal være rart at være i politik. Så kan det være godt at have nogle spilleregler, der italesætter, hvordan vi ønsker at være. For, hvis vi ikke kan finde ud af at opføre os ordentligt over for hinanden, så skaber vi heller ikke de bedste resultater for kommunen, siger Mette Kjærulff.

Det har ført til en del debat i Thisted Byråd, at de har vedtaget et politisk adfærdskodeks. (Foto: Grafik: Signe Heiredal (DR))

Et nyt sæt spilleregler er selvfølgelig ikke nogen mirakelkur, når det kommer til adfærd og tone. Men det kan være med til at bane vejen for en kulturændring, understreger hun.

Derfor går splittelsen hende på.

- Jeg havde en forventning om at alle ville være med til at lægge nogle trædesten for en bedre kultur. Også for den kommende kommunalbestyrelse. Derfor er jeg faktisk lidt skuffet, siger Mette Kjærulff.

- Der er selvfølgelig forskellige opfattelser af, hvor ens grænser går. Og så er det trods alt godt, at vi har fået italesat adfærden. Så ved de i hvert fald, hvordan jeg har det med at blive kaldt ’lille pige’ eller ’lille du’.

Arbejdet er det vigtige

Thisted Kommune er langt fra de første til at tage adfærden op til revision - ej heller at få det nedfældet på sort og hvidt.

Men det er ikke det endelige papir, der søsætter den helt store kulturændring, mener kommunalforsker på Syddansk Universitet Ulrik Kjær. Det er nærmere vejen derhen, som et byråd kan bruge.

- Den snak, der har været, kan spille en stor rolle i forhold til at sikre en god politisk adfærd. Den sender samtidig et signal om, hvad er det, der er god adfærd her hos os.

Og selvom nogle føler, at det er spild af tid, så kan det være smart at sætte i system.

- Tænk på det som hjemme i familien, på arbejdspladsen eller i fodboldklubben. Hvornår er det lige, man tager den her til tider vanskelige snak? Den når man ikke altid at gøre systematisk. Oven i det, er der tit forskellige synspunkter, så det er godt at få snakket igennem, siger Ulrik Kjær.

- Jeg tror dem der kommer længst, det er dem, der tager snakken i fredstid. Sådan, at når der kommer et verbalt slagsmål eller en, der føler sig voksenmobbet, så er det tidligere blevet diskuteret, hvordan vi vil opføre os over for hinanden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk