Etisk Råd: Nej tak til genoplivning er et dilemma

Det er dilemmafyldt, hvis borgere kan signalere, at de ikke ønsker genoplivning.

Etisk Råd-formand Jacob Birkler vil ikke skyde forslaget om "nej tak til genoplivning"-armbånd, men det er et etisk dilemma, siger han. (Foto: Fra DR2 Undersøger: Har Malou det dødelige gen? © DR)

Det er sværere end som så bare lige at bakke op om et armbånd, der viser, at man ikke vil genoplives, hvis man falder om med hjertestop.

Det mener Etisk Råd, efter den 82-årige Edith Knudsen fra Skive i dag har bragt det forslag på banen.

Hun vil nemlig ikke genoplives, hvis hun får hjertestop, og derfor foreslår hun, at man kan bære et armbånd, der signalerer til omverdenen, at man ikke ønsker genoplivning, hvis man skulle falde om.

Den idé har fået positive tilkendegivelser fra Hjerteforeningen og Ældre Sagen, men Etisk Råd er dog lidt mere forbeholdne.

- I Etisk Råd har vi diskuteret det dilemma, der opstår omkring genoplivning og brug af hjertestartere. Det er et dilemma, og derfor er det vigtigt, at vi får blik for de mange muligheder, der er for at handle i den vanskelige situation, siger Jacob Birkler, der er formand for Etisk Råd.

Edith Knudsen begrunder sin idé med, at hun ikke ønsker at ende som en grøntsag efter en eventuel genoplivning. Ældre Sagen kalder ideen ”fremragende”, og Hjerteforeningen har også udtrykt begejstring for forslaget, hvis det vel at mærke er muligt at fortryde sit nej tak til genoplivning.

Etisk Råd mener også, at der skal tages hensyn til risikoen for misbrug af et armbånd.

- For eksempel kan der være nogen, der bliver påmonteret et armbånd, som de dybest set ikke ønsker, og der er nogle juridiske forhold, der skal på plads i den sammenhæng, siger Jacob Birkler.

- Jeg skal ikke være den, der skyder forslaget ned. Tværtimod, så er der behov for at have blik for de borgere, der ikke ønsker, at hjertestarteren skal bruges i forbindelse med hjertestop, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.