Europæisk lakserekord skal bevares

Der skal være flere kæmpelaks i Danmark. Derfor skal ny forskning vise, hvordan vi bevarer de rekordstore laks.

Simon Kastrup Shimizu har den uofficielle Danmarksrekord i laksefiskeri. I oktober fangede han en 141-centimeter lang laks i Storåen ved Holstebro. (Foto: PRIVAT)

Der er store laks i de vestjyske åer. Hvis de skal bevares, og der skal komme flere til, kræver det ny viden om laksens leveforhold.

- Som udgangspunkt er det måske ikke et spørgsmål om at få større laks, men et spørgsmål om at de store laks ikke forsvinder, siger professor Einar Eg Nielsen fra DTU Aqua.

Han forsker lige nu i, hvilken betydning laksens gener og leveforhold har for laksens størrelse.

- De vestjyske åer er heldigvis fortsat leveringsdygtige i store laks. Stort set alle andre steder i Europa er de store laks på retur, siger Einar Eg Nielsen.

For mange lystfiskere er laksens længde og vægt afgørende.

- Når lystfiskere skal planlægge deres ferie til næste år, og skal vælge mellem åer i Sverige, Norge og Danmark, så kan laksens størrelse godt have en betydning, fortæller Costas Demitriou fra grejforretningen Fisk.nu i Skjern.

Forskningen er færdig i 2019. Hvis forskningen viser, at kæmpelaksen er truet, bliver der måske lavet om på laksekvoterne for lystfiskerne i åer som Varde Å, Skjern Å og Storåen.