Få syriske flygtninge har uddannelse til et dansk job

Der er langt mellem de højtuddannede flygtninge fra Syrien, viser en screening.

Syriske flygtninge skal have mere hjælp end først forventet, før de kan springe til på arbejdsmarkedet. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Kun mellem fem og 10 procent af de syriske flygtninge har en uddannelse, der giver kompetencer, som umiddelbart kan bruges i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra jobcentrene i Viborg, Skive og Herning, der anslår, at kun fem til ti procent har en uddannelse med i bagagen, som de umiddelbart kan bruge i Danmark.

Det overrasker, fordi syrerne netop har ry for at have gode erhvervsfaglige og videregående uddannelser med her til landet.

I Viborg Kommune har man lave en screening af flygtningenes kompetencer, og her talte gruppen blandt andet skræddere og taxachauffører, en taskemager og en arbejdsmand fra byggebranchen. Mange har ni års skolegang. Nogen mere og nogen mindre.

- De forventninger, vi havde i samfundet om nogle meget højtuddannede, og den virkelighed vi møder, stemmer ikke overens, siger afdelingsleder Sofie Steensgaard fra Jobcenter Viborg.

Heller ikke på Jobcenter Skive skiller syrerne sig ud fra andre flygtningegrupper, fortæller sektionsleder Lisbeth Sanders:

- Rigtig mange har arbejdet ufaglært eller er sidemandsoplært i et fag. Det er ikke uddannelser og kompetencer, som bare kan overføres til en dansk arbejdsplads, siger hun.

Det stiller større krav til indsatsen for at integrere dem.

- Der er flere, som har brug for en større indsats på beskæftigelsesområdet, end vi havde regnet med, siger Sofie Steensgaard fra Viborg.

Her har jobcentrene brug for virksomhederne.

- Vi får brug for meget mere støtte fra virksomhederne i forhold til, at de skal læres op inden for et fag, siger Lisbeth Sanders fra Skive.

Facebook
Twitter