Færre folkeskoleelever kommer i erhvervspraktik

Færre skolelever får lov at prøve kræfter med det virkelige arbejdsliv, og det bekymrer UU Danmark, ungdommens uddannelsesvejledning.

15-årige Rasmus Søe Meldgaard fra Skive var for nylig i erhvervspraktik som tømrer, og det gjorde indtryk:

- Jeg vil da gerne være tømrer nu, for jeg synes, at det var et fedt job, og sjovt at prøve det, siger han.

Men færre folkeskoleelever får lov til at prøve kræfter med det virkelige arbejdsliv ligesom Rasmus Søe Meldgaard.

Udviklingen ærgrer og bekymrer hos UU Danmark

For år tilbage kom stort set alle 9. klasse-elever i en uges erhvervspraktik - men de seneste år er det faldet til omkring 70 procent, vurderer Ungdommens Uddannelsesvejledning Danmark.

Folkeskolen fokuserer nemlig i langt højere grad på at forberede eleverne til afgangsprøverne - og i mindre grad på det alment dannende, påpeger bestyrelsesmedlem i UU Danmark, Henry Hansen fra Skive. 

- Det er en skam, for det gør det sværere for de unge at træffe en beslutning om videreuddannelse på et kvalificeret grundlag, siger han.

Skoleledernes formand: Det er vigtigt for eleverne at møde verden i praksis

Skoleledernes formand Claus Hjortdal fra Thisted mener også, det er ærgeligt, at flere af hans kolleger dropper at sende eleverne i erhvervspraktik.

- Unge mennesker, de har brug for at se en stor variation af tilbud, i stedet for kun at tro, at en studentereksamen er det eneste, der tæller, siger han.

Det er den enkelte skoleleder, som kan beslutte, om eleverne skal i erhvervspraktik eller ej. 

Derfor opfordrer Claus Hjortdal til, at lederne i højere grad lader eleverne møde verden i praksis - også i andre former end den klassiske erhvervspraktik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk