Færre jordemoderbesøg giver usikre mødre: Søger hjælp hos private

Mens offentlige tilbud som jordemoderbesøg og fødselsforberedelse er skåret ned, vokser antallet af private tilbud.

Louise Krarup Andersen blev mor for tre måneder siden. Hun har søgt hjælp hos privat terapeut for at finde ro i den nye rolle som mor til lille Valdemar. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)

Mange nybagte mødre føler, at det offentliges tilbud til barslende ikke er godt nok.

Derfor søger de i stigende omfang hjælp hos private firmaer, der tilbyder alt lige fra fødselsforberedelse til massage og samtaler om rollen som mor.

En af dem er Louise Krarup Andersen fra Holstebro. Hun blev mor for tre måneder siden. En oplevelse, som egentlig skulle være forbundet med ren lykke, men ikke altid er det.

- Det har været overvældende. Det har været stort at blive mor, og samtidig har det også været rigtig hårdt. Det er en hel ny identitet, man skal finde og et stort ansvar, siger hun.

Hun fik blandt andet ikke amningen op at køre. Hun ville gerne, men det lykkedes ikke. Så da sønnen Valdemar skulle have mælkeerstatning, begyndte den nybagte mor at føle sig utilstrækkelig.

Samtidig fik lille Valdemar problemer med maven.

- Jeg bebrejdede mig selv enormt meget, for hvis bare jeg havde fået amningen op at køre, så havde han ikke haft de problemer. Så jeg har siddet med en følelse af ikke at have gjort nok eller være en god mor.

Derfor søgte Louise Krarup Andersen hjælp hos Stina Bjerg Jørgensen, som har startet virksomheden Kvindero, hvor hun gennem terapi og afspændingsøvelser hjælper nybagte mødre.

- Jeg hjælper kvinderne med at finde ro i deres nye rolle som mor og finde tryghed i, at de sagtens kan klare det, fortæller Stina Bjerg Jørgensen, der er uddannet psykomotorisk terapeut, også kaldet afspændingspædagog.

Hun tager på barselsafspændingsbesøg, hvor hun laver afspændingsøvelser på måtte med mødrene. Hun taler med mødrene om, hvordan det er at være mor. Og tilbyder online-café møder, hvor kvinder kan dele med hinanden, hvordan de har det på barsel.

Stina Bjerge Jørgensen er også aktiv på sociale medier, hvor hun oplever, at nybagte mødre værdsætter, at hun deler nogle af de sårbare sider af sin oplevelse som mor.

- Der er en Mor-revolution på vej. En bølge på sociale medier, hvor der er mange små virksomheder, der passer på mødre, siger Stina Bjerge Jørgensen.

Stor stigning i private tilbud

Der dukker netop flere og flere private tilbud op til gravide og nybagte forældre. Det sker, i takt med at offentlige tilbud, som eksempelvis barselsbesøg og fødselsforberedelser, skæres ned.

Det siger Rikke Maimburg, som er jordemoder og forsker på Aarhus Universitetshospital.

- Vi ser en stor stigning i private tilbud til både før og efter fødslen. Det kan være fødselsforberedelse, barselsopfølgning, massage og samtaler, siger hun.

Ifølge forskeren er der i løbet af de seneste 10 til 15 år sket løbende nedskæringer i de offentlige tilbud til gravide og nybagte mødre.

Hun nævner som eksempel, at nogle regioner ikke længere tilbyder to jordemoderbesøg hos den gravide i den tidlige fase af graviditeten, men kun et.

Og hvor man førhen fik besøg af jordemoderen i eget hjem to gange efter fødslen, bliver den nybagte mor nu sendt hurtigere hjem fra fødeafdelingen og skal dagen efter møde ind til et efterfødselstilbud på sygehuset.

Tiden sammen med jordemoderen er også blevet mindre. Typisk varer et jordemoderbesøg 20 minutter.

- Det betyder, at den gravide og den kommende forælder ikke har meget tid sammen med jordemoderen. Præcis tid er noget af det, der sikrer, at familien får en god barsel. Vi ved faktisk, at det er den stærkeste indsats, vi kan give kvinderne, siger Rikke Maimburg.

Efter en fødsel er det ofte sådan, at den nybagte mor føler sig ekstra sårbar. Opstår der så problemer med for eksempel amning eller barnets søvnmønster, kan det give en følelse af at være utilstrækkelig.

- Derfor er det enormt vigtigt, at de får hjælp, tilføjer Rikke Maimburg.

En læreproces at blive mor

Det var netop en svær periode efter en fødsel, der fik Stina Bjerg Jørgensen til at starte sit private firma, Kvindero.

Hun oplevede, at hjælpen hos egen læge var begrænset. Og hun savnede generelt, at der var et tilbud til mødre, der synes, at rollen som mor er svær.

Stina Bjerge Jørgensen er en af de mange private aktører, der tilbyder ydelser til barslende. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)

- Vi glemmer nogle gange, at det er en læreproces at blive mor. Noget, vi ikke kan læse os til. At være mor tager lang tid at lære, siger Stina Bjerg Jørgensen.

Jordemoderforeningen har ikke præcise tal for, hvor mange private tilbud, der er kommet til i kølvandet på nedskæringer i det offentlige. Men foreningen skønner, at der er mellem 100 og 150 jordemødre, der er involveret i private firmaer.

Forsker og jordemoder Rikke Maimburg kan også tydeligt mærke, at flere fra hendes faggruppe starter eget firma.

- Da jeg blev uddannet for mere end 20 år siden, var der ikke noget, der hed private jordemødre. Men nu har vi rigtig mange, siger hun.

For den nybagte mor, Louise Krarup Andersen, har det hjulpet at turde sætte ord på, hvor svært det er at være mor.

- Du bliver udfordret på mange ting: Søvn, parforhold, dine og mine børn. Der er så mange ting i spil, som man skal forholde sig til. Så jeg tror ikke, det er atypisk, hvad jeg oplever. Jeg tænker, at det er et vilkår, når man bliver mor, at der er nogle følelser, der er svære.