Færre skibe synker: Fiskernes sikkerhed sidder mellem ørerne

Øget kontrol giver bedre skibe, og 2015 var det første år uden dødsfald i fiskeriet.

Situationer som denne, fra en kollison i 2015 i Kattegat, er blevet langt sjældnere for danske fiskere. I fjor var der ingen dødsfald i fiskeri-erhvervet. (Foto: Sjöfartsverket / rädnningshelikopter 901)

Danske fiskere tænker sig mere om, og der er øget kontrol med fiskeskibene. Det er to af årsagerne til, at det er blevet langt mere sikkert at arbejde på havet.

Tal som Søfartsstyrelsen har indsamlet for DR Midt & Vest viser, at antallet er ulykker og forlis er faldet markant siden år 2000.

De seneste 20 år er antallet af skibe i den danske fiskeflåde faldet. Men faldet i antallet ulykker er dog endnu større.

- Fiskerne kan kun være stolte af det her, siger Kurt Madsen, der er formand for fiskerne i Thyborøn.

For 15 år siden forliste typisk op mod 20 danske fiskeskibe om året. Men i 2015 var der slet ingen forlis, og ingen dødsfald, overhovedet. Det er første gang nogensinde, at fiskeriet helt undgår dødsfald, vurderer Søfartsstyrelsen.

- Det er jo rigtig positivt, at vi kan få det minimeret til slet ingenting, siger Kurt Madsen.

Både i 2013 og 2014 var antallet af forlis på bare ét om året.

- Blandt fiskerne ser vi en helt anden kultur omkring sikkerhed, end vi gjorde for 20 år siden, siger Lars G. Nielsen, der er synschef hos Søfartsstyrelsen.

Kurt Madsen fra Thyborøn genkender også forskellen på før og nu.

- Det var nogle hårde hunde, mange af fiskerne dengang. I dag bruger de også det, der er imellem ørerne og ikke bare musklerne, nævner formanden for fiskerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk