Familien Klymiuk står til at miste hjem, skole og job: Når minkene dør, forsvinder adgangskortet til Danmark

Hvis 35-årige Andrii Klymiuk ikke kan arbejde med mink, skal han og familien forlade Danmark.

35-årige Andrii Klymiuk og 31-årige Khrystyna Klymiuk vil gerne blive i Danmark permanent sammen med deres to døtre. Huset i Ukraine er solgt, og for nyligt har de investeret alle deres sparepenge i et hus i Grønbjerg ved Ringkøbing.

Lågen til ovnen i køkkenet er stadig så ny, at man kan spejle sig i den.

Det er kun to måneder siden, at familien Klymiuk flyttede ind i deres hjem i Grønbjerg ved Ringkøbing, som de har renoveret og investeret hele deres opsparing i efter knap fire år i Danmark. Tæt på job, skole og resten af deres liv i Danmark.

Men når minkfarmene lukker ned, risikerer de at skulle vinke farvel til det hele.

- Det er meget træls. En skrækkelig situation for mig og min familie, siger 35-årige Andrii Klymiuk, der er fodermester på en minkfarm.

For han er ikke EU-borger, og han er i Danmark på en såkaldt erhvervsordning: Derfor skal han hurtigst muligt finde et nyt job på et andet landbrug til en løn på mindst 26.100 kroner om måneden. Ellers skal han og familien rejse hjem til Ukraine.

Familien Klymiuk har boet i Danmark i knap fire år. 31-årige Khrystyna arbejder på en planteskole ved Holstebro, og 35-årige Andrii arbejder på en minkfarm ved Ringkøbing.
Familien Klymiuk har boet i Danmark i knap fire år. 31-årige Khrystyna arbejder på en planteskole ved Holstebro, og 35-årige Andrii arbejder på en minkfarm ved Ringkøbing.

'Folk er desperate'

Han er langt fra alene. I alt arbejder 187 ukrainere i pelsdyrbranchen i Danmark. Flere af dem har opholdstilladelse i Danmark på en erhvervsordning. Nogle er landbrugspraktikanter, og andre er ligesom Andrii Klymiuk fodermestre og skal have en månedsløn på mindst 26.100 kroner.

Natali Brodersen fra konsulentfirmaet Work Advice i Holstebro specialiserer sig i rekruttering af udenlandske arbejdere - særligt fra Ukraine. Hun bliver for tiden kimet ned af desperate ukrainere i Danmark.

- Det er ikke så nemt for dem at finde andet arbejde, når de har arbejdet 5-10 år på en minkfarm. En svineavler eller en kvægavler vil hellere have folk med erfaring til den høje løn, som der kræves af myndighederne, siger hun.

- Hvis de skal forlade Danmark, er det en katastrofe for familien, for de har lagt planer om at blive her hele deres liv. Lige pludselig på én dag har de mistet det hele. Mit hjerte bløder, når de fortæller deres historier, siger Natali Brodersen fra konsulentfirmaet Work Advice i Holstebro, der blandt andet rekrutterer ukrainere til dansk pelsdyravl.

Hun håber, at regeringen også vil tænke på de udenlandske arbejdere, når de stykker kompensationspakken sammen til minkbranchen.

- Måske kan de få en mulighed for at søge job i lidt længere tid, f.eks. seks måneder. Og måske kan de få mulighed for at søge job til en lidt mindre startløn, for når de er uden erfaring, er det svært at finde job til de 26.000 kroner, som myndighederne kræver til en fodermesterstilling.

Politikere: Jobbet er grunden til at være her

Men den mulighed afviser Socialdemokratiet.

Partiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund anerkender, at det er en barsk situation at miste sit job, men regeringen lægger ikke op nogen særskilt indsats for udlændinge, der mister deres job i den her sammenhæng.

- Når man er i Danmark på en erhvervsordning, er vilkårene sådan, at man har et opholdsgrundlag, så længe man er i det arbejde, der var grunden til, at man kunne komme ind. Så når man ikke er i det job længere, bortfalder ens opholdsgrundlag, siger han.

Radikale Venstre står heller ikke klar med en udstrakt hånd til de ukrainske minkarbejdere. Men helt generelt taler udlændingeordfører Andreas Steenberg for, at det skal være lettere at skaffe udenlandsk arbejdskraft til Danmark, for eksempelvis hvis landbruget mangler medarbejdere.

- Hvis en mand kan oppebære en løn på 26.000 som fodermester i flere år, så kan han sikkert også blive en god arbejdskraft et andet sted, siger Andreas Steenberg.

Derfor gør han opmærksom på, at der er en række forskellige ordninger, som udlændinge kan søge opholdstilladelse på. Så Andreas Steenberg opfordrer de udenlandske medarbejdere til at søge retshjælp eller hjælp hos en fagforening, så de måske kan finde frem til en anden ordning, der gør, at de alligevel kan blive.

Pigerne Zlata på syv år (t.v.) og Vlada fem år (t.h.) går i 1. klasse og børnehave på Grønbjerg Friskole. Til januar får familien endnu en lillebror eller -søster.
Pigerne Zlata på syv år (t.v.) og Vlada fem år (t.h.) går i 1. klasse og børnehave på Grønbjerg Friskole. Til januar får familien endnu en lillebror eller -søster.

Snart er alle minkene døde

Andrii Klymiuk har hverken uddannelse eller erfaring med andet end mink. Alligevel holder han håbet i live.

- Jeg håber, jeg kan finde arbejde på en kvæggård eller en svinegård. Jeg skal finde det, siger han.

Familiens to piger på fem og syv år sidder og tegner ved køkkenbordet, inden de skal afsted i skole og børnehave i Grønbjerg.

- Det er meget vigtigt for os at bo her. Børnene taler dansk, så det bliver svært for dem at komme tilbage til Ukraine, hvis vi ikke skal bo her, siger Andrii Klymiuks kone, 31-årige Khrystyna Klymiuk.

- Vi har renoveret og investeret hele vores opsparing her i huset, vi ønsker og drømmer om at bo her og hygge os, siger hun.

Om få dage er de færdige med at slå minkene ned på den minkfarm, Andrii Klymiuk arbejder på. Og så mister han snart sit arbejde.

- Jeg skal finde nyt job, for det er rigtig vigtigt for mig og min familie. Vi håber på, at regeringen træffer en rigtig beslutning.