Far til fire har mistet retten til at pleje sin døende kone: 'Jeg er stødt på min retfærdighedssans'

Retten forsvinder, fordi hans kræftsyge kone er på hospice. Minister vil se på reglerne.

To dage efter Thomas Laursens døende hustru kom på hospice, fik han besked fra kommunen om, at hans plejeorlov ophører. (Foto: © Monica Jørgensen - DR)

42-årige Thomas Laursen fra Herning er far til fire og på plejeorlov for at være tæt på sin hustru, der er døende.

Men fordi Thomas Laursens kone er blevet indlagt på hospice, kan han ikke længere få lov at fortsætte sin plejeorlov.

Den besked fik han i sin e-boks bare to dage efter indlæggelsen.

- Alt var kørt i stilling med min arbejdsgiver. Nu skulle jeg gå hjem og køre det her igennem og så komme tilbage, når jeg var klar. Så modtager man bare sådan et brev. Det var på ingen måde sjovt, siger han, der nu enten må vende tilbage til sit arbejde eller melde sig syg.

- Men jeg er jo ikke syg. Jeg har kun behov for ro. Jeg har ikke behov for at snakke med jobcentret flere gange om ugen og komme til opfølgningssamtaler, siger familiefaren fra Herning.

40-årige Nina Laursen har haft brystkræft i fire år, og hun er nu i den sidste fase af livet.

- Jeg synes ikke, at den plejende del ophører med min kone på hospice. Jeg ser det som en plejende del at sørge for, at børnene kommer ned til mor og har nogle gode timer sammen, frem for at jeg bliver tvunget på arbejde, og vi så kun har 'ulvetimerne', siger Thomas Laursen.

- Mit behov er tid og ro. At have tid til at ordne tingene til næste dag. At snakke med psykologer, præster og diverse, som børnene skal til. Nina har også en forventning om, at skole og fritidsaktiviteter kører. Der er bare helt vildt meget, der skal gøres.

Afspadsering og ferie er heller ikke længere en mulighed, da de fritimer for længst er brugt efter fire år med en syg hustru.

Thomas Laursen håber derfor, at han ved at fortælle sin historie, kan råbe politikerne op.

- Det kan simpelthen ikke passe, at man ikke kan lave en lille ændring i lovgivningen, så folk i samme situation som os kan få den nødvendige hjælp og den luft, de har brug for, siger han.

Hospicechef: Loven bør laves om

Han bakkes op af Herdis Hansen, der er hospicechef på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande og medlem af Det Etiske Råd.

- Vi ser pårørende, der er meget slidte og trætte efter længe at have påtaget sig et stort ansvar. De står med en ny belastning, når de kan miste deres plejeorlov, siger Herdis Hansen.

Hun kalder det trist, at loven i sin nuværende udformning ikke giver de pårørende de bedste muligheder for at være ved deres døende i det omfang, de har brug for.

Hospice Forum Danmark, som er paraplyorganisation for størstedelen af de danske hospicer, har i flere år arbejdet for at få ændret loven.

Landsformand Olav Nørgaard siger, at den gennemsnitlige indlæggelsestid på et hospice er 17 dage.

- Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, der de sidste godt to uger af en nært pårørendes liv er til ret meget gavn på arbejdsmarkedet. Specielt ikke, hvis der er små børn til stede.

Han appellerer derfor også til politikerne om at lave loven om.

Forskel fra kommune til kommune

Det er kommunerne, som tildeler plejeorlov efter servicelovens paragraf 119-121.

Loven siger klart, at retten til plejeorlov ophører, når den syge ikke længere plejes i hjemmet men med mulighed for at give 14 dages yderligere eftervederlag.

Nogle kommuner følger reglerne til punkt og prikke. Andre har en praksis om, at plejeorlov fortsætter, indtil patienten er død.

Netop denne forskel undrer hospiceleder Herdis Hansen fra Anker Fjord Hospice.

- Vi har andre orlovsformer som barsels- og fædreorlov, hvor vi ikke skelner mellem, om de føder hjemme eller på sygehuset. Hvorfor skal det så gradueres, når det gælder terminalt syge og døende, spørger hun.

Thomas Laursen i Herning føler sig stødt på sin retfærdighedssans. Han er nu nødt til at tage en sygemelding, hvilket betyder, at hans i forvejen overbærende arbejdsgiver skal betale for, at han kan pleje sin døende kone.

- Skulle jeg møde på arbejde, ville jeg ikke være til stede alligevel overhovedet. Mine tanker er kun ét sted, siger han.

Han har aftalt med sine to store børn, at han går i medierne for at fortælle om sine frustrationer over at miste sin plejeorlov.

- Det kan helt sikkert ikke ændre noget for os, men så kan vi hjælpe den næste og den næste og den næste familie, for det her rammer hele tiden.

Minister vil tage sagen op

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger til DR P4 Midt & Vest, at han ikke synes, det er rimeligt, at familier kommer til at stå i denne situation midt i en svær tid.

- Jeg kan virkelig godt forstå den far her, som i forvejen går igennem det sværeste, man overhovedet kan forestille sig. Så kommer samfundet oveni og gør det ikke lettere for ham, siger ministeren.

Et bredt flertal af folketingets partier har bedt et udvalg kulegrave, om der er forskel på den hjælp, der tilbydes i de forskellige kommuner.

Når kulegravningen er færdig, vil ministeren tage spørgsmålet om plejeorlov op.

- For mig at se, er der et hul i loven. Så snart udvalgets forslag er klar, vil jeg mødes med folketingets andre partier og indkalde patient- og pårørendeforeninger med henblik på at finde en løsning, siger Magnus Heunicke.