Farvel til fængselsbetjente udrejsecentre: Ufaglærte tager over

Mangel på fængselsbetjente betyder, at man erstatter dem med institutionsmedarbejdere.

Fra den 1. september er det slut med fængselsbetjente på udrejsecentrne Kærshovedgård og Sjælsmark. (© dr)

Der skal ikke længere være fængselsbetjente ansat på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast og Udrejsecenter Sjælsmark på Nordsjælland.

De skal i stedet erstattes af flere ufaglærte institutionsmedarbejdere.

- Fængselsbetjentene er langt hen ad vejen overkvalificerede til den opgave, vi skal løse på udrejsecentrene, siger institutionschef på Kærshovedgård Niels Johan Geil og uddyber, at der ikke er grund til bekymring.

- Jeg er fuldstændig tryg ved, at vi kan løse den opgave, vi er sat til at løse, siger han.

I løbet af de seneste to år er fængselsbetjente løbende blevet udskiftet med institutionsmedarbejdere på Kærshovedgård, så der i øjeblikket arbejder 32 institutionsmedarbejdere.

Med omstruktureringen bliver der frigivet seks fængselsbetjente fra Udrejsecenter Kærshovedgård og seks fra Udrejsecenter Sjælsmark.

- Det er ingen hemmelighed, at Kriminalforsorgen mangler hænder. Ved at frigrøe de her stillinger, kan man få gavn af fængselsbetjentene et andet sted, siger Niels Johan Geil.

Institutionsmedarbejderne på Udrejsecenter Kærshovedgård støttes dog fortsat af to politibetjente, som også arbejder der i dag.

Opgraderer kursus

Det tager tre år at uddanne sig til fængselsbetjent.

En institutionsmedarbejder er typisk ufaglært og har hidtil bare fået fem dages introduktion med sidemandsoplæring.

Men de bliver nu opgraderet med et 12 dages kursus i blandt andet konflikthåndtering, myndighedsudøvelse og kulturforståelse.

- De lærer alt, hvad der er relevant for at løse opgaven, siger Niels Johan Geil, som dog erkender, at kurserne har manglet.

Stedfortrædende formand i Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen synes, løsningen med institutionsmedarbejdere i stedet for fængselsbetjente er den rigtige set i lyset af den aktuelle mangel på fængselsbetjente.

Med finanslovsaftalen for 2019 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti, at det kommende udrejsecenter på øen Lindholm også skal bemandes med institutionsmedarbejdere.

Med omstruktureringen på de to eksisterende centre ensretter man hele strukturen, forklarer Niels Johan Geil.

På Lindholm skal der dog også udstationeres seks politibetjente til at hjælpe institutionsmedarbejderne, men fra første september er fængselsbetjentene helt ude af udrejsecentrene.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter