Farvel til kæmpemaster: 100 kilometer ledninger graves ned i jorden

Udsigten over Limfjorden og Vestjylland forandres i de kommende måneder.

10 til 15 master forsvinder om ugen. Lige nu er arbejdet i gang på Thyholm. (Foto: Helge Røjle - DR Midt & Vest)

Over 100 kilometer højspændingsledninger på høje master fjernes fra Limfjordsområdet og Vestjylland og erstattes med kabler. Det sker blandt andet for gøre nettet klar til mere vindkraft.

Energinet.dk er i denne uge startet med at fjerne master mellem Struer og Thy.

- Med et tempo på 10 til 15 master om ugen vil højspændingen mellem Struer og Bedsted i Thy hurtigt forsvinde i løbet af de kommende måneder, fortæller seniorprojektleder Sven Rye fra Energinet.dk.

Hele strækningen mellem Struer og Thy er væk kort efter nytår, og derefter kommer turen til en højspændingsledning mellem Skive og Holstebro og ledninger i det nordlige Thy.

- I 2018 skal vi lægge kabler på strækningen mellem Nors og Bedsted i Thy og mellem Frøstrup og Klim Fjordholme over reservatet Vejlerne. Når kablerne er lagt i jorden, vil masterne også blive fjernet på strækningere, forklarer projektlederen fra Energinet.dk.

De eksisterende ledninger og master er udtjente og skal udskiftes. Det sker så med kabler, fordi Folketinget har besluttet, at 150 kilovolt højspændingsnettet med luftledninger skal erstattes af kabler i jorden.

Men formålet er også at styrke hele elnettet af hensyn til de øgede mængder vindkraft:

- Det muliggør transmission af strøm fra flere vindmøller, blandt andet fra de kommende kystnære mølleparker ud for den jyske vestkyst, siger Sven Rye.

Flere steder i landet er højspænding og store master ved at blive taget ned og erstattet af kabler i jorden.

Herunder kan du se, hvor lignende arbejde er i gang henne andre steder i landet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.