FDM advarer: Drop køreturen til Sydeuropa i ét stræk

Oplev ting undervejs, når du kører sydpå, i stedet for at skynde dig frem til din feriedestination.

Tidligere tog Christa Koch og manden hele turen fra Tyskland i ét stræk. Nu tager de en overnatning på den 900 kilometer lange tur. (Foto: Allan Bo Poulsen)

Når man endelig har sat sig bag rattet med sol og strand for øje, vil man bare gerne frem hurtigst muligt.

Derfor kører mange hele vejen til Italien eller Frankrig i ét stræk uden en ekstra overnatning.

Men det er ikke uden risiko, advarer FDM.

- Hvis det er én person, som bare kører derudad, er det helt åbenlyst, at vedkommende bliver træt på et tidspunkt. Så bliver man uopmærksom, og der er risiko for en ulykke, siger testkører Karsten Meyland Lemche fra FDM, som anslår, at flere hundredtusinde danskere hvert år kører sydpå.

Alligevel vil mange gerne optimere tiden og bare skynde sig væk fra dagligdagen og ned til fremmed mad, høje bjerge eller lækre strande.

- Mange bruger ikke selve turen til at opleve ting undervejs. I stedet for at haste gennem Tyskland, kunne man godt tage en overnatning og måske finde ud af, om Harzen virkelig var så slemt, som man troede i 80'erne, siger Karsten Meyland Lemche, og peger på en anden ulempe, hvis man sidder bag rettet hele natten.

- Du får en form for jetlag, og så ødelægger det en del af ferien, at du ikke er frisk, når resten af familien er frisk, siger Karsten Meyland Lemche.

Nu tager vi ekstra overnatning

Tyske Christa Koch har holdt ferie i Danmark de seneste 23 år, efter hun i sin ungdom boede her i landet.

De cirka 900 kilometer fra Nord-Bayern er derfor en årlig tilbagevendende tur i bil for hende.

- De første mange år har vi kørt hele strækningen igennem. Nu overnatter vi. Vi er jo blevet gamle, siger hun og peger på, at det er krævende at køre på de tyske motorveje.

- På den tyske autobahn er det meget svært, og vi har aldrig set så mange lastbiler som i år. Så man skal man passe meget på, siger Christa Koch til DR Midt & Vest.

Steen Bak Petersen fra Skive gider ikke køen på de europæiske veje. Hun foretrækker at sætte sig i flyveren. Han har dog tidligere kørt til Sydeuropa i bil.

- Jeg kører ikke så langt uden at gøre en rast og tage en lille lur. Det er ikke særlig troværdigt, at mennesker kan holde til det, siger Steen Bak Petersen.

Kelvin Christensen fra Odense tager på cykelferie i Danmark, da han heller ikke gide de lange ture på den tyske motorvej. Og han har ikke meget tilovers for dem, som kører hele turen i ét stræk uden en ekstra overnatning.

- Det lyder ikke særlig sikkert. Der er vel en grund til, at lastbiler har køre- og hviletider. Det burde biler også, siger Kelvin Christensen.

Du undgår ikke køerne i Tyskland

Hos FDM er rådene simple: Husk at holde pauser.

- Kør cirka to timer ad gangen, og så er det en god idé at foretage chaufførbytte, så chaufføren altid er frisk, siger Karsten Meyland Lemche.

Desuden anbefaler han at køre hjemmefra i god tid, så man ikke pludselig bliver frustreret over forsinkelser.

- Der kommer uvægerlig kø, når man kører gennem Europa i sommermånederne, og så kan man blive utrolig stresset over, at nu skulle vi være nået til Hannover, eller nu skulle vi være nået til Zürich, og tidsplanen ikke holder, siger Karsten Meyland Lemche.

Netop køerne kan være en udfordring. Derfor er tommelfingerreglen om to timer bag rettet ad gangen vigtig.

- Man kan hurtigt sidde i kø i trafikken i en time eller halvanden, og så kan køreturen hurtigt strække sig tre eller fire timer, hvis der pludselig er kø, siger Karsten Meyland Lemche, som også anbefaler, at man på telefonen holder øje med, hvilke strækninger der er kø på.

- Så kan man køre ind og tage en pause, slappe af og håbe, at køen opløser sig, mens man for eksempel spiser frokost eller aftensmad, siger Karsten Meyland Lemche.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter