Fede kæledyr ryger også på januar-kur: Katten Monét risikerer diabetes og gigt

Kæledyrsejere har ekstra fokus på de pelsede venners vægt i netop januar, oplever dyrlægeforening.

Katten Monét har for meget på sidebenene. Derfor er han til slankekonsultation på Viborg Dyreklinik.

Katten Monét sidder på bordet hos dyrlæge Rikke Fast. Hun mærker ned langs hans pelsede krop, og hun føler efter ribbenene.

Monét er en stor kat, og derfor er han kommet til vægt- og slankekonsultation på Viborg Dyreklinik.

- Vi må nok indrømme, at Monét ikke har så meget talje, siger dyrlægen med et smil.

Den kastrerede hankat Monét vejer det samme som to normalvægtige katte tilsammen, forklarer dyrlæge Rikke Fast. (Foto: Simon Bojsen - DR Midt & Vest)

Ved siden af hende kigger Monéts ejer Jeanette Glanning opmærksomt med. Hun kan godt se, at Monét er blevet stor.

- Lidt måske, men så er der jo også noget at klappe. Jeg kan godt lide, at han har noget pondus - så jeg ikke skal lede efter ham mellem møblerne, siger hun.

Men det er ikke godt for Monét at være overvægtig. Tværtimod. Viborg Dyreklinik tilbyder i januar en gratis konsultation til kæledyrsejere, som mistænker, at deres bedste ven har lige rigeligt på sidebenene.

- Vi vil gerne slå et slag for, at vi får forebygget, at dyrene udvikler livsstilssygdomme - før det er for sent, siger Rikke Fast, der er dyrlæge og ejer af Viborg Dyreklinik.

Ligesom mennesker kan kæledyr også blive overvægtige. Det er op mod 40 procent af kæledyrene, anslår Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Netop i januar og lige efter sommerferien bliver kæledyrsejerne ofte opmærksomme på problemet.

- Vi har set det de seneste ti år. Vi får personificeret vores kæledyr mere og mere, så når vi selv går på kur, kommer hunden det også, forklarer Hanne Knude Palshof.

Forkælede kæledyr

Hos Dansk Kennel Klub oplever adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen, at folks opfattelse af, hvad en sund hund er, har ændret sig.

- I takt med at flere kæledyr er blevet overvægtige, ser mange mennesker en let overvægtig hund som en normal hund. Omvendt vil mange synes, at en helt normal hund ser for tynd ud, siger hun.

Det er kærligheden til Monét, der får Jeanette Glanning til at give ham lige rigeligt med godbidder. - Måden, man viser, at man holder af dem, er jo at give dem god mad, siger hun. (Foto: Simon Bojsen © DR Midt & vest)

Lise Lotte Christensen oplever, at folk vil forkæle deres kæledyr. Og dét genkender Monéts ejer, Jeanette Glanning.

- Det er jo, fordi vi vil vores kæledyr det bedste. Og måden vi viser, at vi elsker dem på, er jo ved at give dem lækker mad, siger hun.

- Så hvis vi hygger, så får vi slik, og hvis vi hygger med vores kæledyr, så får de også godbidder - og det får Monét måske lige i overkanten, tilføjer hun.

Lise Lotte Christensen anbefaler i stedet, at man forkæler sit dyr på en anden måde. For eksempel ved at gå en tur i skoven med hunden.

8,6 kilo kat

Tilbage på dyreklinikken skal katten Monét en tur på vægten.

8,6 kilo siger vægten under Monéts krop. Det er knap dobbelt så meget som en normalvægtig kat i hans race.

Dyrlægens anbefaling er klar: Monét skal på slankefoder, og det er også en god ide at holde igen med godbidderne.

- Det nytter ikke noget bare at reducere mængden af mad, for så går de bare og er mere sultne - og så vil de måske tigge mere ved bordet og have held med det, siger Rikke Fast.

Monéts ejer Jeanette Glanning er klar over, at katten helst skal smide noget vægt.

- Rikke siger jo, at han er en 4-5 kilo overvægtig. Men vi arbejder hårdt på sagen og har gjort det et par år. Og det går da også fremad med et par 100 gram en gang imellem, siger Jeanette Glanning med et glimt i øjet.