Fejl i it-system: Frygter justitsmordudrejsecenter

En fejl i it-systemet på Kærshovedgård kan få betydning for retssager.

Beboere på Kærshovedgård skal hver dag registrere deres færden i et elektronisk nøglesystem. Men fejl i it-systemet kan betyde, at der er sket fejl i retssager. (Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)

Beboere på Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland kan have været udsat for justitsmord.

Sådan lyder det fra forsvarsadvokat fra Midtadvokaterne i Ikast Jakob Fastrup.

- Jeg frygter, at der kan være mennesker, som er blevet idømt ret strenge straffe for overtrædelse af opholds- og meldepligten, og som er dømt på et forkert grundlag, så der er tale om justitsmord, siger forsvarsadvokaten.

Beboerne på Kærshovedgård er afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og udviste kriminelle, og hver dag skal det registreres, om de overholder deres opholds- og meldepligt. Her registrerer et elektronisk nøglesystem, når beboere forlader centret.

Men allerede i starten af juli kom det frem, at der havde været problemer med den elektroniske overvågning af beboerne.

Siden da har både anmeldelser for overtrædelse af pligterne og gennemførelse af retssagerne været sat i bero. Derfor blev der sat en undersøgelse i gang, som skulle klarlægge, hvor omfattende it-fejlene har været.

- Siden da har vi ikke fået at vide, hvad den undersøgelse har vist. Om der var fejl, eller hvor længe eventuelle fejl har været der. Så min frygt er, at der er nogen, som er blevet dømt på forkerte registreringer, siger forsvarsadvokat Jakob Fastrup.

Konsekvensen af logningsfejl er altså, at en afvist asylansøger kan være blevet dømt for at overtræde sin opholds- og meldepligt på Kærshovedgård, selvom vedkommende rent faktisk har været på centret.

Logning er afgørende bevis

Foreløbig er sagerne udskudt indtil 1. november.

- Det er ikke sædvanligt, at man går ind og aflyser sager så langt ud i fremtiden, men når der ikke er udsigt til, at sagerne kan gennemføres som planlagt, eller man i al fald ikke kan give en sikker melding om, at det kan ske, så synes jeg ikke, der var andre muligheder i den givne situation, siger retspræsidenten for Retten i Herning, Steen Friis Nielsen.

Han forklarer også, at dataene fra logningssystemet spiller en stor rolle i retssagerne.

- De er særdeles vigtige og i mange sager helt afgørende, siger Steen Friis Nielsen.

Straffene for at overtræde opholds- og meldepligten er blevet skærpet flere gange, og netop derfor mener forsvarsadvokat Jakob Fastrup, at der er grund til at få svar på, hvor længe og hvor omfattende problemerne med it-systemet har stået på.

- Bare en enkelt dags overtrædelse, hvor du for eksempel glemmer at melde dig, kan i visse tilfælde give flere måneders ubetinget fængsel, siger Jakob Fastrup.

Minister: Det er dybt beklageligt

I et skriftligt svar til DR Midt & Vest skriver fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S):

- Det giver sig selv, at det er dybt beklageligt, at der er sket fejl. Jeg forventer, at jeg snart kan få et klart svar på, hvad der præcis er gået galt.

Ministeriet peger på, at de endnu ikke har fået en kortlægning af problemet omfang.

- Derfor er det for tidligt at begynde at spekulere i problemets omfang. Den diskussion vil jeg i hvert fald ikke selv involvere mig i, før vi kan tage den på et oplyst grundlag, siger ministeren.

Foreløbig er der tale om 28 aflyste retsdage.