Fiskefoder har smittet tusinder af mink

Fodercentral i Holstebro lukker i en uge efter mistanke om, at udenlandske fisk er skyld i stort udbrud af minksygdommen plasmacytose.

Fiskefoder fra blandt andet Polen kan være skyld i, at tusinder af mink er ramt af en meget skadelig sygdom. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

101 vestjyske minkfarme er ramt af den frygtede minksygdom plasmacytose, der blandt andet giver minkene nyresvigt, lungesygdomme og dårlig pels.

Nu retter mistanken sig mod fiskefoder leveret af Fodercentralen for Holstebro & Omegn. For alle farme, der er ramt af sygdomme, har fået foder fra centralen i Holstebro.

"I søgelyset er vores fisk, som vi har fået leveret fra Polen, Holland og Finland."

kim mogensen, fodercentralen for holstebro og omegn

- I søgelyset er vores fisk, som vi har fået leveret fra Polen, Holland og Finland, fortæller formanden for fodercentralen, Kim Mogensen.

Fodercentral skal rengøres og desinficeres

I alle de nævnte lande har man minksygdommen plamacytose. Ifølge Kim Mogensen er 90 procent af minkene i Polen smittet, og løber bare én vild mink i et kar med fisk, som skal udskibes til Danmark, er det nok til at inficere en hel ladning foder.

Derfor tager Fodercentralen for Holstebro & Omegn konsekvensen og lukker virksomheden i en uge.

- Vi kører lageret af foder helt ned og lukker i en uge for total at rengøre og desinficere, siger Kim Mogensen.

"Vi kører lageret af foder helt ned og lukker i en uge for total at rengøre og desinficere."

kim mogensen, Fodercentralen for holstebro og omegn

Lastbiler skal undersøges nærmere

Fodercentralen leverer foder til 250 farme. 101 minkfarme fra Ringkøbing til Hanstholm er smittet, og mange avlere har haft store avlsmæssige tab. Derfor bliver leverandørernes lastbiler også undersøgt nærmere.

Transportøren, der kører fisk til Holstebro, bliver nu også undersøgt nærmere. For måske har en lastbil fra Polen kørt med mink dagen før og dermed været med til at bringe sygdommen til Danmark.

Plasmacytosevirus er luftbåren og kan også smitte via katte, hunde eller sidde i tøjet på en besøgende fra en anden farm. Derfor har det været vigtigt at finde kilden til smitten. Sygdommen er ikke farlig for mennesker.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.