Fisken skal udnyttes bedre: Restprodukter kan blive til nye fødevarer

Ny forskning skal undersøge, hvordan fiskehoveder, haler og skind ikke bliver spildt.

En stor del af fiskene vi spiser, går til spilde og kan udnyttes bedre. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Når din fiskefilet rammer stegepanden, så er en stor del af fisken blevet smidt helt ud eller lavet til dyrefoder.

Det skal et nyt europæisk forskningsprojekt være med til at ændre, så flere restprodukter fra fiskeindustrien, som for eksempel fiskehoveder, haler og skind, udnyttes bedre.

Ifølge professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstitut, der står i spidsen for projektet, skal de blandt andet undersøge, om restprodukterne kan blive til nye fødevarer.

- Vi har en voksende befolkning, som vi skal producere mere mad til, så vi skal finde ud af, hvilke udfordringer fiskeindustrien møder i forhold til at kunne anvende fiskerester til at lave nye ingredienser.

På europæisk plan drejer det sig årligt om cirka halvanden millioner tons restprodukter, der kan udnyttes bedre.

For selvom det kan anvendes som eksempelvis foder til mink, er det produkter af lav værdi.

- En af udfordringerne er at sikre, at de overskydende sidestrømme bliver behandlet som om, det er en førevare fra starten af. Når man har anset dem som værende et spildprodukt, har man ikke taget hånd om dem på den rigtige måde, siger Charlotte Jacobsen.

Udover at kigge på de logistiske udfordringer, så vil man også udvikle nye teknologier, der kan gøre det muligt at lave nye fødevarer af restprodukterne.

Forskerne fokuserer især på protein, der kan bruges i fødevarer, og bioaktive peptider, der kan bruges i både kosttilskud, fødevarer og foder.

Ressourcer skal bruges på en bæredygtig måde

Både industri, forskere og andre interessenter rundt om i Europa er med i projektet, der hedder WaSeaBi.

Ifølge Dorthe Storper, der er direktør i Videnscenter for Fødevareudvikling i Holstebro, der også er med i projektet, er det vigtigt at have fokus på hele processen fra fisken kommer fra hav til bord.

- Man skal se på, hvad der sker med fisken, fra den bliver fanget, og helt indtil vi har en middagsret stående på bordet, siger direktøren.

Også professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstitut ser store perspektiver i projektet.

- Set i forhold til den kæmpestore mængde fisk, vi fanger, kan det give rigtig meget, hvis gennemsnitligt halvdelen af de fisk anvendes til nye ingredienser.