Fiskere mangler fabrik til søstjerner

Limfjordsfiskerne har masser af interesserede købere til søstjernemel, men de kan ikke få det produceret. Det er frustrerende, lyder det fra fiskernes formand.

Limfjorden er fyldt med søstjerner, og det er et problem for muslingefiskerne. Søstjernerne spiser nemlig muslingerne, og derfor vil fiskerne dem til livs.

Fiskerne har længe forsøgt at finde en fabrik til at mose de muslingespisende søstjerner til mel.

Det produkt er der masser af interesserede købere til. Søstjernemelet kan blive til økologisk dyrefoder. Men flere års forsøg på at få en produktionsaftale har været forgæves, selvom fiskerne har forsøgt sig hos samtlige danske benmelsfabrikker og sågar en tysk.

- Det er skrækkeligt at stå med en råvare, som vi ikke kan få forarbejdet, siger formanden for Foreningen Muslingeerhvervet formand Viggo Kjølhede.

Fabrikker takker nej til 10.000 ton

Muslingeformanden skal i dag mødes med Videbæk-virksomheden Agro Korn.

- Jeg håber, vi får en aftale i hus, så vi kan få lavet noget søstjernemel, siger Viggo Kjølhede.

Fiskerne vil gerne sælge 10.000 ton søstjerner om året. Men det er for lidt, siger benmelsfabrikkerne. Senest fik de afslag fra DAKA i Randers.

- De søstjernemængder, vi kan levere, er alt for lille en mængde til, at det kan hænge sammen omkostningsmæssigt, når de skal gøre anlægget rent bagefter, siger han.

Søstjerner forurener fjorden

Men de mange søstjernerne er et alvorlig problem for både muslingerne og miljøet i fjorden. De har ingen naturlige fjender i Limfjorden, så den eneste måde at bekæmpe dem på er at fiske dem op.

- De spiser flere muslinger end vi kan nå at fange om året, så vi skal have gjort noget ved dem, siger Viggo Kjølhede.

Fiskerne fjerner samtidig en masse kvælstof fra Limfjorden ved at fange søstjernerne. Så det vil afhjælpe mange års problemer med iltsvind og bunkevis af døde fisk, der skyller op langs fjorden. Det skete så sent som for en måned siden. Også i sidste uge målte miljøskibet Limgrim kraftigt iltsvind i fjorden.

Fiskerne overvejer at starte selv

Lykkes det ikke at få en aftale, har Viggo Kjølhede en plan i baghånden.

- Så prøver vi, om vi selv kan stille en lille fabrik på benene, hvor vi måske kan producere 50 tons i døgnet, siger han.

Det er en stor investering at starte en produktion op, når der skal købes maskiner og de skal have tag over hovedet. Derfor planlægger fiskerne at søge tilskud fra EU og fonde.