Fiskere tripper for at fange søstjerner: Udnytter havbundens plage til dyrefoder

Søstjerner har i mange år været en plage. Nu står et nyt industrieventyr på spring.

Tonsvis af søstjerner ligger på bunden af Limfjorden. Men det er en uønsket beboer, fordi den spiser muslinger og samtidig er til skade for vandmiljøet, når den dør og rådner på fjordbunden.

Derfor er fiskerne ivrige efter at hive plagen ombord. Især efter at en ny søstjernefabrik, der forvandler søstjernerne til dyrefoder, er startet i Skive.

- Det er en kærkommen meromsætning for mit lille firma og fløden til lagkagen. Jeg har gået og ventet med spænding på, at de blev klar med fabrikken.

Sådan lyder det fra Peter Skou Dalsgaard. Han er egentlig muslingefisker, men da muligheden for at tjene penge på søstjerner – som ellers æder hans hovedindtægt - bød sig, var han ikke i tvivl.

- Den mulighed var jeg nødt til at springe på. Det er en rettighed, vi ikke giver noget for (skal ikke købe kvoter, red). Det eneste, vi skal give, er brændstof og grejer. Så det var med at springe i med begge ben, siger muslinge- og søstjernefisker ved Limfjordsøen Fur, Peter Skou Dalsgaard, der kan fange op til 40 ton muslinger på en god dag.

På vej mod klimaneutral produktion

Med fabrikken og den nye industri af søstjerner til dyrefoder er den invasive art gået fra at være en plage til at være en god økonomisk forretning for både fiskere, landbrug, industrien – og samtidig er det godt for miljøet.

Ifølge Landbrugets videnscenter Seges importerer Danmark omkring en million ton protein om året, hvilket svarer til en omsætning på seks milliarder kroner.

Derfor kalder bioøkonomichef hos Seges Lars Villadsgaard Toft det for et fantastisk initiativ, fordi man udnytter et skadedyr til fordel for økonomien og det globale klimaaftryk.

- Man får håndteret en udfordring og får omdannet det til et proteinprodukt. Derudover er det interessant, hvis man kan få nogle nye og mere bæredygtige foderprodukter, som kan hjælpe os til at komme videre på rejsen mod en klimaneutral produktion herhjemme, siger han.

  • Søstjernerne bliver på fabrikken forvandlet til et pulver med en sund aminosyresammensætning og omega3 fedtsyrer. (Foto: Rasmus Krieger Jensen © dr)
  • De små pattegrise har adgang til foderet i små foderstationer. (Foto: Rasmus Krieger Jensen © dr)
  • Søstjernepulveret bliver blandt og presses til piller i en fodersammensætning. (Foto: Rasmus Krieger Jensen © dr)
  • Ifølge landmand Flemming Jørgensen spiser svinene ivrigt foderet med søstjerner. (Foto: Rasmus Krieger Jensen © dr)
  • På en god dag hiver Peter Schou Dalsgaard op til 40 ton søstjerner ombord på sin kutter. (Foto: Anders Davidsen © dr)
1 / 5

Verdens første fabrik

Det er en nybygget søstjernefabrik i Skive, der er den første af sin art i verden, som står for at forvandle de små femarmede dyr til dyrefoder.

Og her glæder direktøren sig over den spæde succes, efter fabrikken har været i gang med produktionen de seneste måneder og om en uge bliver officielt indviet.

- Der plejer næsten altid at være nogen ting, der peger nedad. Men her peger alting opad. Landbruget hjælper med at få det her til at blive en succes på alle områder, så det er win win win. Det er helt fantastisk – og det er dansk fra nærområdet, siger Niels Jørgen Madsen, direktør i søstjernefabrikken Greenlab.

Det er omkring fire år siden, Niels Jørgen Madsen blev kontaktet for muligheden om at kunne forvandle skadedyret til det, han kalde gourmetmad til høns og grise.

- De er grovædere og til skade for muslingeerhvervet. Nu er det lykkedes, og vi producerer protein 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, siger Niels Jørgen Madsen.

Hos den økologiske svineproducent Flemming Jørgensen æder svinene lystigt af foderet, der er hentet op fra Limfjorden.

- Jeg er fuldt ud tilfreds. Det foder, vi har fået, lever op til mine forventninger, og vi har ikke oplevet nogen negative ting ved at bruge søstjernemel, siger Flemming Jørgensen.

Han har været med i et pilotprojekt, hvor foderet med søstjerner har været afprøvet. Og det er gået så godt, at Flemming Jørgensen også er klar til at bruge foderet fremadrettet.

- Kan vi hjælpe nogle fiskere i Limfjorden af med et problem med søstjerner og lave det om til protein, som vi kan fodre grisene med, og som oven i købet er lokalt produceret og dermed mere bæredygtigt end importeret protein, så kan det kun være en win-win for os alle, siger Flemming Jørgenesn.

Og samme holdning finder man i fiskerierhvervet. Udover at slippe af med søstjernerne, glæder det også muslinge- og søstjernefisker Peter Skou Dalsgaard, at det gavner andre.

- Det betyder en hel masse at vide, at søstjernerne kan bruges og ikke bare går til spilde. Én ting er, at det er et problem for os, at de er her, men at det samtidig kan blive en forretning for os alle sammen, er kun positivt, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter