Fiskeriet er i krise: Søren havde 28 ansatte - nu er der fem tilbage

Små kvoter efter brexit og høje priser på brændstof sender chokbølger ind i havnene.

Hos Villadsens Smedie i Hanstholm plejer de i sommerperioden at servicere omtrent 25 fartøjer med service som bundsmøring og kølhaling. Men i år har arbejdet begrænset sig til under tyve procent af det sædvanlige. (Foto: © Helge Røjle - DR Midt & Vest)

I Villadsens Smedie på Hanstholm Havn har de netop lagt sidste hånd på en splinterny glasfiberbåd til en lokal fisker, der skal bruge den til at fange rødspætter og torsk.

Båden er nybygning nummer 33 fra smedjen de seneste 20 år, men nu er der ikke flere i ordrebøgerne.

- Der er overhovedet ikke noget, der ligner en indikation på, at der kommer flere, siger indehaver Søren Villadsen

For år tilbage var der 28 mand ansat. Før sommerferien var der otte, hvoraf de tre nu er fyret.

Det er fiskeriets dybe krise med små kvoter efter brexit og høje priser på brændstof, som nu for alvor kan mærkes i havnene.

Så sent som i foråret havde Søren Villadsen ellers ordrer i bogen for halvanden million fra lokale fiskere, men langt de fleste blev annulleret hen over sommeren.

- Ud af de halvanden million har vi ikke lavet arbejde af det for 100.000 kroner, konstaterer han.

- Folk holder på pengene og ved ikke, om de vil have hugget op. Det vil jo også være åndssvagt at koste 400.000 kroner på en båd, hvis den skal klippes i stykker tre måneder efter. Det har jeg fuld forståelse for, siger han.

Hanstholm Havn er en af Danmarks største fiskerihavne og huser Danmarks største fiskeauktion, der hvert år omsætter mere end 40.000 ton spisefisk. (Foto: © Helge Røjle - DR Midt & Vest)

Kompensation er på vej - men det kræver dokumentation

Tilbage i december sidste år blev regeringen og samtlige partier i Folketinget enige om en politisk aftale, der fordeler 1,3 milliarder kroner fra EU’s brexit-reserve til det danske fiskerierhverv.

- Hvis vi kan få det til at gå hurtigere, skal vi endelig bare gøre det, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), der genopstiller til Folketinget for Thistedkredsen, som også dækker Hanstholm.

Men det går for langsomt med at pengene kan komme ud til fiskerne, mener fiskeriordfører i Danmarksdemokraterne, Lise Bech, som netop har besøgt Hanstholm og også stiller op i Vestjyllands Storkreds.

- Selvfølgelig er det vigtigt, at det er de rigtige, som får pengene. Men det har jo noget at gøre med at prioritere tingene. Og det her skal bare prioriteres højere, end det er blevet indtil videre, siger hun.

Erhvervsminister Simon Kollerup påpeger, at de samme politikere kritiserede, at varmechecken blev sendt så hurtigt ud til borgerne.

- Der skete der fejludbetalinger, og så var det det, der tog alle overskrifterne. Jeg er helt indforstået med, at pengene skal hurtigt ud og virke, men man skal også leve op til de rigtige krav og kunne dokumentere, at man har et tab på baggrund af brexit, siger han.

I skibssmedjen i Hanstholm står Søren Villadsen tilbage og efterlyser en mere langsigtet plan for hele fiskeri-erhvervet.

- Jeg vil virkelig, virkelig håbe, at politikerne vil tænke over, at vi sidder nogle mennesker herude i Udkantsdanmark, som ikke har ret meget andet at spille på end fiskeriet og de skibe, der kommer ind mellem molerne her.