Fiskeriet frygter fald i indtægt: Tobiskvote helt i bund

Fiskerierhvervet retter nu igen hård kritik mod reguleringen af den omstridte industrifisk tobis.

Tobiskvoten er lige nu 13.000 ton, men i mere normale år er den omkring 200.000 ton. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

En halv milliard. Så meget tjener fiskerne på Vestkysten normalt på fiskeriet efter tobis. I år er der udsigt til et dramatisk fald i indtjeningen.

- Vi har brug for en regulering, som tager udgangspunkt i virkeligheden frem for teoretiske beregninger, som ikke har virket i 14 år, siger direktør Peter Jensen fra fiskemelsfabrikken Triple Nine i Thyborøn.

Lige nu har fiskerne landet pæne fangster af tobis, men kvoten er helt i bund. Faktisk har fiskerne næsten allerede opfisket den lille kvote på 13.000 ton, som de har fået til forsøgsfiskeriet.

Når kvoten er så lille, skyldes det resultatet af skrabetogter i vinter, foretaget af biologer fra DTU Aqua. De viste nemlig en meget lille bestand af et-årige tobis. Men den måde at regulere på har spillet fallit, mener direktør Peter Jensen fra Triple Nine.

Biologerne skal nu analysere, hvor mange et-årige tobis, der er i de aktuelle fangster. Det kan muligvis åbne op for en større kvote senere på foråret.

Men seniorrådgiver Morten Vinther fra DTU Aqua understreger, at det er helt nødvendigt at tilpasse fiskeriet til bestanden af et-årige fisk:

- Hvis ikke der er en stor bestand af et-årige tobis, så er der ikke en ret stor gydebestand til næste år. Man skal sikre, at der er nok fisk, der overlever til næste år, siger han.

Den endelige afgørelse om årets kvote af tobis kommer senest til pinse.

Facebook
Twitter