Fjernsyn og sengelamper må væk: Sygehusbyggeri står overfor endnu en sparerunde

Region Midtjylland skal i dag finde millionbesparelser på sygehusbyggeri.

Der skal spares 109,6 millioner kroner på sygehusbyggeriet ved Herning. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Farvel til nye fjernsyn på hospitalsstuerne, nye garderobeskabe og nye mobile arbejdsborde til personalet.

Det og meget mere forventes politikerne i Region Midtjylland på et møde i dag at fjerne fra indkøbslisten til det nye sygehusbyggeri i Gødstrup ved Herning, der endnu engang rammes af besparelser.

- Vi skal genbruge noget mere inventar fra de gamle sygehuse i forhold til, hvad vi havde regnet med, siger formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Det er blandt andet såkaldte EPJ-borde til 4,5 millioner kroner, som må spares væk i denne omgang. Mobile borde, som personalet vil kunne bruge til at opdatere patientjournalen inde på stuen. I stedet må de gå til en arbejdsstation på et fælles kontor.

- Vi vil rigtig gerne have mulighed for at kunne foretage dokumentation sammen med patienterne. Også set i lyset af, at vi gerne vil inddrage patienterne. Der må vi så vente lidt, siger han.

Alligevel kan de midt- og vestjyske patienter stadig forvente et godt sygehus, når det står færdigt, fastslår Anders Kühnau.

- Jeg synes ikke, at der er noget i de her besparelser, hvor man kan sige, at det forringer byggeriets funktion og kvalitet.

Det store sygehusbyggeri har været ramt af besparelser i både 2013, 2014, 2015, 2016 og så nu i 2018.

- Det er rigtig svært at forudsige alt, når man går i gang med så stort og komplekst et byggeri, som et sygehusbyggeri er. Og selvom vi har hentet den bedste ekspertise ind, den allerbedste rådgivning vi kunne få på markedet, så har det vist sig ikke at være godt nok.

Anders Kühnau vil heller ikke give nogle garantier fremadrettet.

- Det vil være dumt, at stå og love, at det er sidste gang vi skal spare, fordi erfaringerne viser, at der kommer nogle uforudsete ting.

Der er ikke meldt en endelig åbningsdato ud for det nye sygehus, men den seneste melding lyder, at de første patienter kan rykke ind i 2020.