Flere forbrugere kræver krølle på grisehalen

Dyrevelfærd er på forbrugernes dagsorden i stadig flere lande. Danske svineavlere er tvunget til at satse mere på dyrevelfærd, konkluderer ny rapport.

Grisen skal have levet et godt liv, inden vi spiser den. Det er kravet fra et stigende antal forbrugere verden over, konkluderer ny rapport.

Dyrene skal have det godt, før vi spiser dem.

Det er kravet fra et tiltagende antal forbrugere over hele verden, og derfor er den danske svinebranche tvunget til at satse mere på dyrevelfærd.

Det konkluderer en ny rapport, der præsenteres på en international konference om svinevelfærd i København i dag.

Fastfoodkæder frygter dårlig omtale

- Vores undersøgelser peger på, at dyrevelfærd spiller en stigende rolle i flere lande, siger en af rapportens forfattere, lektor Lars Esbjerg fra Aarhus Universitet.

I flere af vores nabolande har dyrevelfærd længe været på dagsordenen, men det rykker nu stærkt i USA og Australien, drevet af store fastfoodkæders angst for dårlig medieomtale.

I Kina er det fødevareskandaler, som skærper interessen for økologisk svinekød.

Danske svineavlere tvinges til at satse på dyrevelfærd

Lars Esbjerg og hans kolleger konkluderer, at de danske svineavlere er tvunget til at satse på dyrevelfærd i fremtiden.

- De traditionelle styrkepositioner i dansk svineproduktion, standardisering og effektivisering, er under pres. Der er konkurrenterne ved at indhente os, siger Lars Esbjerg, Aarhus Universitet.

Svineproducenterne: Vi skal have kunder, der vil betale merpris

De Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, er sådan set enig i rapportens konklusioner.

- Men det er meget vigtigt at sige, at det skal være markedsdrevent. Vi skal have kunder, som er villige til at betale en merpris for den vare, siger svineproducenternes landsformand.

Rapporten præsenteres på Fødevareministeriets konference om svinevelfærd 'Improving pig welfare - what are the ways forward', som foregår i København i dag og i morgen.