Flere læger løser ikke problemet med lægemangel i yderområder

Der kommer flere læger, viser prognose. Men det rykker ikke i det nære sundhedsvæsen, lyder det fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Midtjylland.

Sundhedsstyrelsen forventer, at der i 2035 vil være 33.713 læger i Danmark, og det er næsten 6.000 flere end tidligere antaget. Arkivfoto. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

I 2035 vil vi have 6.000 flere læger i Danmark, viser ny prognose fra Sundhedsstyrelsen. Og en del af dem skal arbejde som praktiserende læge i yderområderne, der savner læger i dag.

Sådan lyder planen fra sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre. Og det er hårdt tiltrængt, mener formanden for PLO i Midtjylland, Karsten Rejkjær Svendsen fra Tim.

- Der skal uddannes betydeligt flere læger til almen praksis, siger han.

Han fortæller, at selvom der allerede er kommet markant flere læger de seneste år, så er det stort set kun sygehusene, der har fået gavn af de ekstra læger.

- Det er vi nødt til at have lavet om på, så der bliver betydeligt flere uddannelsesstillinger til almen praksis, hvis det her skal rykke noget ude i det nære sundhedsvæsen, siger han.

Universiteterne skal altså i højere grad sørge for at uddanne almene læger til lokalsamfundene. Og så skal det gøres attraktivt at flytte til yderområderne.

- Det handler om, at man har nogle job til ægtefæller, og det gælder i høj grad om den infrastruktur, man skal ud til. Det skal man ud og reklamere for, så man kan se, at man faktisk godt kan have et liv uden for de store byer, siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde har nedsat et udvalg, der i løbet af 2016 skal foreslå, hvordan yderområder kan tiltrække flere læger.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.