Flere og højere vindmøller skal skyde op i testcentre

De to nationale vindmølletestcentre i Østerild og Høvsøre bliver udvidet.

Det nationale vindmølletestcenter i Østerild bliver udvidet med to ekstra testpladser. Det samme i Høvsøre. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I alt fire nye testpladser bliver de to nationale vindmølletestcentre i Østerild og Høvsøre udvidet med. Samtidig bliver det muligt at rejse højere testmøller.

Regeringen har sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF indgået aftalen, som skal understøtte Danmarks position inden for avanceret produktion af vindteknologi. Radikale har tilsluttet sig aftalen.

Centrene skal i fremtiden rumme 16 testpladser, hvor det vil være muligt at teste mere avanceret teknologi og nye mølletyper.

- Jeg er glad for, at vi i dag har indgået en bred politisk aftale, som understøtter Danmark som konkurrencedygtigt avanceret produktionsland inden for vindenergi, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Partierne bag aftalen har samtidig sikret, at der plantes halvanden gang så meget erstatningsskov, som der ifølge de foreløbige vurderinger er behov for at fælde - dvs. ca. 95 ha ny skov.

- En så stor del af den nye erstatningsskov som muligt vil blive rejst i Thy til glæde og gavn for lokalområdets borgere, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer opkøb eller ekspropriation af boliger og et mindre antal vindmøller i området. For at begrænse omfanget af opkøb og ekspropriation lægges der i planen op til at reducere højden på de yderste møller.

Oprindeligt var der lagt op til tre ekstra testpladser i Østerild, men det medførte klager fra lokale naboer. Især var Hjardemål Klit Camping ikke begejstret for udsigten til nye kæmpemæssige naboer.

Det er planen, at de nye testmøller kan etableres fra 2019.

Naboer kan søge erstatning

  • Naboerne til testcentrene kan søge om værditab efter lov om fremme af vedvarende energi.

  • Nogle naboer kan også søge om et frivilligt opkøb. Det gælder for borgere inden for 1.500 meters afstand fra de nye møller ved Østerild og 900 m fra møllerne ved Høvsøre.