Flere tobis skal redde forfærdelig fiskerisæson

Der ligger mange tobis på havbunden, og det betyder, at industrifisken igen vil kunne indbringe millioner af kroner til fiskeindustrien.

Den lille industrifisk tobis lever kun i få år, og bestanden svinger meget i takt med yngleresultatet de enkelte år. (Foto: Palle Brogaard/Danmarks Fiskeriundersøgelse © Palle Brogaard/Danmarks Fiskeriundersøgelse)

Efter et milliontab på tobisfiskeri er der igen udsigter til en god fiskerisæson.

Sidste år mistede flere danske industrifiskere hundrede millioner kroner, fordi fiskeriet efter den vigtige industrifisk svigtede. I år er udsigterne meget bedre.

- Skrabetogter i Nordsøen har vist, at der er mange flere tobis i år. På den baggrund håber vi på en langt større kvote end sidste år, hvor fiskeriet var helt i bund, siger Kurt Madsen, der er formand for Thyborøn og Thorsminde Fiskeriforening.

Kvoten fastlægges i foråret på grundlag af de såkaldte skrabetogter, hvor biologer undersøger, hvor mange tobis der ligger gemt i sandbunden. I et normalt år kan fiskerne langs Vestkysten tjene over en halv milliard kroner på at fiske tobis.

Kurt Madsen håber fremover på et mere stabilt fiskeri.

- Det er næsten ikke til at bære, når vi kommer ud for de år med ingen tobis, siger han.

Den lille industrifisk er svær at regulere, fordi den kun lever få år, og bestanden svinger meget i takt med yngleresultatet de enkelte år.

En international konference de kommende to dage hos Naturerhvervsstyrelsen i København skal forsøge at finde en ny og bedre måde at forvalte bestanden af tobis.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk