Fodboldpiger efter prisoverrækkelse: Omtalen er meget mere værd end 100.000

Det er lettere at finde sponsorer, og kolleger fra hele landet ringer for at få inspiration. FC Thy Piger er måske på vej til at knække koden bag vigende medlemstal.

FC Thy Piger vandt Danskernes Idrætspris for næsten et år siden, hvor de fik overrakt en check på 100.000 kroner til Sport2017. (Foto: Dr)

For otte måneder siden blev FC Thy Piger hyldet. Ukendte i sportsverdenen, men efter flere års målrettet arbejde med at vende vigende medlemstal, kunne de lade sig kåre som vinder af Danskernes Idrætspris 2017.

- Vi fik meget meget stor omtale, og den kritiske tilgang, mange havde haft til os blev pludselig vendt, fortæller Heidi Gravesen fra samarbejdsudvalget i FC Thy Piger.

- Omtalen er meget mere værd, end de 100.000 vi vandt. Det havde vi ikke kunne købe for penge, siger Heidi Gravesen og forklarer, at det blandt andet er blevet lettere at finde sponsorer til klubben.

Klubben vandt en check på 100.000 kroner, men ud over nogle højtalere til holdene, står de fleste af pengene stadig på bankbogen. Og her har klubben en ønskeseddel fra forældrene til, hvad pengene skal bruges til.

- Forældrene vil gerne være sikre på, at vi hele tiden har så dygtige trænere som overhovedet muligt. Så træneruddannelse går igen, sammen med oplevelser for pigerne, men også kreative ideer til, hvordan 100.000 til at bliver til 200.000, hvis vi er dygtige nok, siger Bent Andersen, der er formand i FC Thy Piger.

Klubben fik prisen for at være det bedste idrætsinitiativ i Danmark. For fire år siden slog de fem klubber i Thy sammen. På den måde gik klubberne Nors BK, Thisted FC, Koldby/Hørdum IF, Frøstrup Hannes IF og Nordthy IF fra at være konkurrenter til at være samarbejdspartnere, når det gjaldt samarbejdet med pigerne i alderen 13 til 18 år.

Banet vejen for andre klubber

Dansk Boldspil Union satte i 2016 en kampagne i gang, fordi de mistede halvdelen af deres medlemmer i teenageårene – og hvor forklaringen lyder, at skole og kammerater begynder at fylde en større del af livet i den alder.

Samtidig viser Kvindekommissionen for Flere Piger og Kvinder i Fodbolden 2018, at 40 procent af pigerne i fodboldklubberne oplever, at deres klub giver drengene mere opmærksomhed ned pigerne.

De fem klubbers samarbejde på tværs af både elite- og breddeplan på tværs af rivalisering, har på den måde styrket – og måske ligefrem reddet – pigefodbolden i området. Men også vist vejen frem for andre klubber, der oplever vigende medlemstal.

- Efter vi fik Danskerne Idrætspris har der været stor nysgerrighed og hype omkring vores projekt. Jeg tror på, vi har taget hul på noget, som virkelig er nytænkende, og noget, vi bliver nødt til at forholde os til, for vi ved, at vi mister al, al for mange for tiden, siger Jannick Riis, der er sportschef i FC Thy Piger.

Til november sender DBU 25 personer til Thy for at lære at FC Thy Pigers koncept bedre at kende.

- Vi skal have løftet kvaliteten og synet på, hvordan vi fastholder vores unge spillere – både piger og drenge. Man kan ikke kopiere FC Thy Piger i København, Odense eller Sønderjylland, men man kan lade sig inspirere, siger Bent Andersen, der er formand for FC Thy Piger.

Facebook
Twitter