Folketingsvalg i morgen eller om et år: Plakaterne er allerede trykt

Der er mellem tre uger og tretten måneder til næste folketingsvalg. Derfor sidder politikere allerede nu klar til at skyde en valgkamp i gang.

- Plakaterne er trykt og ligger opmagasineret, og vi har en solidt planlægning, hvis valget skulle blive udskrevet lige rundt om hjørnet, lyder det fra Venstres næstformand Kristian Jensen. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Vi rykker uomtvisteligt tættere og tættere på et folketingsvalg. Helle Thorning Schmidt (S) kan udskrive valg fra nu og til og med september 2015.

Derfor sidder politikere over hele landet klar til at skyde en valgkamp i gang, når statsministeren trykker på valgknappen:

- Plakaterne er trykt og ligger opmagasineret, og vi har en solid planlægning, hvis valget skulle blive udskrevet lige rundt om hjørnet, lyder det fra Venstres næstformand Kristian Jensen.

 

De var tidligere ude i 2011

En rundringning som P4 Midt & Vest har foretaget viser, at landsdelens politikere føler sig klar til at gå i gang i morgen, hvis det skulle være.

Men det er som sådan ikke så tidligt, lyder det fra Jonas Hedegaard Hansen, forsker på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og medforfatter på bogen 'Folketingskampen 2011 i Perspektiv'.

- Partierne har den udfordring ved folketingsvalg, at de ikke kender den præcise dato på forhånd. Så de må være beredte på, at der kan komme et valg inden for tre uger eller om et år. Derfor er det ikke specielt tidligt at være klar maksimum 13 måneder før valget. Ser man tilbage på 2011-valget, var partierne endnu tidligere ude.

Risiko for at kandidater trækker sig

Også hos socialdemokratiske Simon Kollerup er meldingen, at han er ved at være valgklar. Og der ligger meget arbejde bag:

- Vi skal organisere de frivillige, vi skal finde ud af, hvor der skal sættes plakater op og meget andet, siger Simon Kollerup.

Og selvom det giver flest fordele at være ude i god tid, kan der godt ske ændringer i kandidaternes opstilling:

- Der er en lille risiko for, at man får brugt nogle kampagnepenge, som man ender med ikke at få gavn af. Man kan forestille sig, at der er blevet trykt plakater til kandidater, der ikke stiller op alligevel, siger Jonas Hedegaard Hansen og fortsætter:

- I partierne bliver det vurderet, at risikoen for at komme til et valg og stå på bar bund er større end de potentielle kampagnepenge, man kan miste.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk