Forældre: Der er for få voksne i daginstitutionerne

Forældre og børn fra hele Danmark samles i Herning og København for at kræve flere voksne i daginstitutionerne.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at Emma får en tryg barndom i institutionen, og jeg har tit oplevet, at der kun er to voksne om eftermiddagen. Hvis der er én, der pusles, så sidder der én voksen til 11 børn, forklarer Emmas mor, Susanne Sieder. (Foto: © Bo Bechsgaard)

Til daglig går Emma i vuggestue i Esbjerg. Men ikke i dag.

Ligesom 250 andre børn i Esbjerg er hun blevet hjemme, så hun sammen med endnu flere børn og deres forældre kan deltage i demonstrationer i København og Herning med forældrebevægelsen 'Hvor er der en voksen?'.

Nogle gange oplever Emmas mor nemlig, at der kun er én voksen til at tage sig af elleve vuggestuebørn.

- Det betyder, at der er rigtig mange børn, der ikke bliver set. Emma har nogle gange stået i kø med en ble fyldt af afføring, fordi der simpelthen ikke er nok hænder til at tage sig af dem. Det er bare ikke i orden. Det gør mig rigtig ked af det, siger hendes mor, Susanne Sieder.

Børnefamilierne vil lægge pres på regeringen og dets støttepartier, der lige nu forhandler næste års finanslov. Målet er at få indført minimumsnomeringer i børnehaver og vuggestuer: Én voksen til tre børn i vuggestuerne og én voksen til seks børn i børnehaverne.

Gassen er gået af politikernes ballon

Demonstrationerne i Herning og København er en gentagelse. Det seneste års tid har forældre i hobetal været på gaderne ad flere omgange, flere steder i landet.

Anita Lund Kjær er mor til tre og er med til at arrangere demonstrationen i Herning i dag. (Foto: © PRIVATFOTO)

Anita Lund Kjær er med til at arrangere demonstrationen i Herning, hvor der kommer forældre og børn fra hele Jylland: Blandt andet Hirtshals, Kolding, Vejle, Horsens, Esbjerg, Billund, og Aalborg. Måske 1.000 som sidste gang, der var demonstration i Herning.

- Vi har fået sindssygt mange tilkendegivelser, siger hun.

For selvom minimumsnomeringer var et varmt emne i valgkampen i forsommeren, så er det som om, politikerne er kølet lidt af nu, oplever Anita Lund Kjær.

- Vi kan jo se, at flere partier begynder at trække lidt i land i forhold til, om minimumsnomeringer er nødvendinge, og om det er nok at give kommunerne lidt flere penge, siger hun. SF og Enhedslisten foreslår at indføre regler om et minimumsgennemsnit af voksne i hver enkelte institution, mens De Radikale mener, det fortsat skal være op til kommunerne at fordele de ekstra penge efter behov.

Forældrebevægelsen efterlyser helt klare regler.

- Så længe der ikke er en lov på området, kan politikerne blive ved med at spare og sætte det over på nogle andre områder. Der skal lovgivning til, så kommunerne ikke har lov til at spare på det her område, som de har gjort det seneste årti, siger Anita Lund Kjær.

- Merbetaling er også en mulighed

I Aalborg har Ina Froberg med mand og to børn været tidligt oppe og er trukket i gule T-shirts. De skal også til demonstration for at vise deres støtte til minimumsnormeringer.

Mor Ina Froberg og resten af familien i Aalborg er trukket i de gule T-shirts for at tage til demonstration i København i dag. (Foto: © PRIVATFOTO)

- Jeg håber, at vi endnu engang kan råbe Danmarks politikere og Christiansborg op. Det formåede vi jo faktisk i foråret og op til Folketingsvalget, hvor løfterne var noget anderledes, end det amibitionsniveau de viser lige nu. Det er ikke godt nok det her, siger Ina Froberg.

Udover at være forælder er hun også selv pædagog. Hun mener generelt, at pædagogerne gør det godt, og hun er også stolt af de pædagoger, der passer hendes egne børn.

Så selv hvis det ender med, at man skal betale mere for en plads i børnehaven eller vuggestuen for at få flere pædagoger, tror Ina Froberg, at mange forældre vil sige ja til det.

- Jeg er ikke tvivl om, at folk også er villige til at betale mere og spytte i kassen, siger hun.

Rettelse fredag 22. november 14.45: Før fremgik det, at Emmas mor hed Anna Sofie Bundgaard. Det er en fejl. Hun hedder retteligt Susanne Sieder.