Forbered dig på kolde bassiner, slukkede saunaer - eller lukkede svømmehaller

Flere danske svømmehaller er på dybt vand, for energiprisernes himmelflugt presser økonomien.

Hos flere svømmehaller er energiudgifterne fordoblet. (Foto: © DR Nyheder)

I det store bassin i svømmehallen i Hobro kan det praktisk talt mærkes, at energipriserne er steget.

Her er vandtemperaturen nemlig sænket fra 28 til 26 grader for at spare penge.

Til august stiger billetprisen med 15 procent, og i skolernes sommerferie lukker svømmehallen helt, forklarer Johnny Wulff Andersen, der er centerchef i Hobro Idrætscenter.

- Vi går fra at have energiudgifter for cirka en million om året – til i år 2,3 millioner, siger hun.

Svømmehaller over hele landet er ramt, lyder det fra branceforeningen Danske Svømmebade, som har 240 medlemmer.

Saunaer sluger en femtedel af elregningen

En svømmehal er typisk en af de dyreste bygninger, en kommune har.

- Der er mange store tekniske installationer, som skal køre 24 timer i døgnet, forklarer Brian Krogh, der er sektionsleder ved svømmebadsteknologi i Teknologisk Institut.

Svømmehallens vandbehandlingsanlæg står typisk for 30 procent af strømforbruget, mens ventilationsanlægget også skal køre hele tiden for at sikre indeklimaet og affugte svømmehallen.

De varme saunaer kan være et oplagt sted at spare, for de sluger typisk 20 procent af strømforbruget i en svømmehal, forklarer han.

- Men så tilbyder man også sine kunder en ting mindre, som de nok vil kommentere på. Men en besparelse vil der helt sikkert kunne opnås, siger Brian Krogh.

  • - Når man er frisk i vandet, tænker jeg, det er fint. Det kan mere være de mindre svømmere, som måske kan mærke, at det er lidt køligere, siger Britt Kraglund, næstformand i Hobro Svømmeklub. Hun kan dog ikke se andre bedre muligheder end at sænke vandtemperaturen. (Foto: © Christine Nørgaard - DR Nordjylland)
  • Det er ret vigtigt, at vandet ikke er for koldt at svømme i. Det er de enige om i veninderflokken her - Nadia, Esther og Bella fra 4. klasse på Hobro Friskole. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)
  • Små og store kan nyde, at der stadig er fuldt blus i det varme bassin i Videbæk. Men svømmehallens sauna har været lukket i tre uger. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)
  • Det vil være ok med Kristian Hedall Vejlgaard fra Videbæk, hvis temperaturen også falder lidt i vandet. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)
1 / 4

Vandrutsjebanen holder pauser, og bassiner overdækkes

Det er forskelligt, hvordan svømmehallerne griber prisstigningerne an.

I Rønne Svømmehal på Bornholm slukker de oftere for vandrutsjebanen og overvejer at overdække bassiner for at holde på varmen.

I Skagen kan koldere vandtemperaturer og slukkede saunaer blive en løsning for at spare penge.

I Videbæk Idræts- & Fritidscenter har centerleder Henrik Juhl slukket for saunaen, og han overvejer at lukke for svømmehallen i en periode.

- Det er ikke for at genere folk. Det er simpelthen for at sørge for, at vi også har noget, der hedder Videbæk Idræts- og Fritidscenter fremover, forklarer han.

Andre svømmehaller er mere heldige.

For eksempel hos Idrætscenter Jammerbugt, hvor de for fem år siden skiftede filtreringssystem. Det betyder, at de kun behøver at skifte vand halvt så ofte som andre svømmehaller, og det giver luft i budgettet til de stigende priser.

Gudhjem Svømmehal på Bornholm bliver ikke så hårdt ramt endnu, da de har lavet en fastpris-aftale for el resten af året, men her overvejer de overdækning af bassiner og flere solceller.

I dag måler centerleder i Videbæk Idræts- og Fritidscenter Henrik Juhl temperaturen i det store bassin til 29 grader. Han er bange for, at svømmergæsterne bliver hjemme, hvis det bliver koldere. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)

Mange har fået ondt i pengekassen

Ifølge brancheforeningen Danske Svømmebade kan der bliver brug for en økonomisk håndsrækning til svømmehallerne. Oveni energipriserne kommer prisstigninger på materialer og håndværkere, som svømmehallerne er storforbrugere af. For klor og syre i bassinerne slider på materialerne.

- Det er en politisk beslutning, hvor vigtigt det er for en kommune, at man fortsat kan give det her tilbud til de unge mennesker i kommunen, der skal lære at svømme, eller til de ældre borgere, der skal have noget skånsom vandgymnastik, siger næstformand Lise Lotte Jakobsen.

Svømmehallerne er bare ikke alene om at have ondt i pengekassen.

I Viborg Kommune kan byens svømmehal også være på vej med ændrede billetpriser og færre sauna-timer, fordi energiomkostningerne er vokset til det dobbelte. Men kommunens skoler og daginstitutioner døjer også med stigende energipriser.

- Vi er nødt til at få et overblik over alle de problemer, vi har med de her stigende energiomkostninger, og så se på, hvad vi har af muligheder for at løse dem, siger Mads Panny (S), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune.

Det er umuligt at sikre, at alle undgår at miste penge, mener han.

- Det har vi simpelthen ikke midler til. Men jeg vil mene, at vi er nødt til at kigge derhen, hvor problemerne er størst, så vi undgår, at der er nogen, der ikke kan komme igennem den her energikrise.