Forening: Blinde får skældud for ikke at holde afstand

Blinde har svært ved at afstandsbedømme, og det gør det svært at færdes i coronatiden.

65-årige Henning Laursen fra Viborg forsøger at gøre sine omgivelser opmærksom på, at han er stærkt svagtseende ved blandt andet at bære et blindeemblem på jakken og have en hvid stok i hånden. (Foto: Torben Møller- DR Midt & Vest)

Blinde bliver råbt ad for tiden, fordi de uforvarende kommer for tæt på andre i gadebilledet, oplever de hos Dansk Blindesamfund Skive-Viborg.

- Det er skræmmende, siger 65-årige Henning Laursen fra Viborg.

Han er selv er stærkt svagtseende, og hans kone er blind. De har ikke selv oplevet tilråb og holder sig mest hjemme for tiden.

Det er mere end almindeligt svært for dem at holde to meters afstand til andre, hvis de for eksempel skal en tur i gågaden for at handle.

Hos Dansk Blindesamfund i Viborg-Skive mener formand Thorben Koed Thomsen, at det er urimeligt at råbe ad blinde, hvis de ikke holder tilpas afstand.

- Man kan jo ikke holde afstand, hvis man ikke har noget syn, siger han.

- I stedet for at sige, at den blinde skal holde afstand, kan man jo selv flytte sig, pointerer han.

Som synshandikappet er det endnu sværere at færdes mellem andre mennesker lige nu, oplever 65-årige Henning Laursen fra Viborg. (Foto: Torben Møller- DR Midt & Vest)

Tør ikke selv handle

Det er ekstra svært for blinde eller stærkt svagtseende at holde afstand, fordi de har svært ved at afstandsbedømme, fastslår konsulent for Dansk Blindesamfund i Viborg-Skive, Hanne Marie Torp.

Hun har for nylig talt med en blind kvinde, som helt havde mistet lysten til selv at tage på apoteket og handle.

- Hun var kommet til at sætte hænderne på disken på apoteket for at orientere sig, og så blev ekspedienten vrissen overfor hende og skældte hende ud, siger Hanne Marie Torp.

- Det er selvfølgelig okay at sige fra over for blinde, men man kan godt gøre det på en venlig måde, siger hun.

Den hvide stok sender et signal til andre

Henning Laursen og hans kone er lige nu afhængige af hjælp fra familie og venner for at klare daglige indkøb og lignende. Normalt har de ellers ledsagerhjælp fra Viborg Kommune i nogle timer om ugen, men den slags hjælp er midlertidigt indstillet over hele landet.

Henning Laursen har altid sin hvide stok med, når han er på tur. Den er for ham et tydeligt signal til andre om, at han har svært ved at se, og at de bør holde afstand til ham.

- Der er mange, der går udenom, men andre er også meget forvirrede og tænker kun på sig selv, siger han.

Vi kan allesammen være med til at redde liv, hvis vi holder afstand til hinanden under coronakrisen. Verden lukker ned, og vi skal blive hjemme. Men hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her: