Forsker: Kommuner tjener ikke penge på skolelukninger

Skolelukninger er en realitet i flere af landets kommuner. Men ifølge kommunalforsker er der ingen økonomisk besparelse i at lukke skolerne - tværtimod.

Der er ikke penge at spare på at lukke landets små skoler. - Skoleøkonomien er faktisk blevet værre i kommuner, der har lukket skoler end i de kommuner, der ikke har lukket skoler, lyder det fra kommunalforsker Roger Buch. (Foto: © Tnp)

Vi får færre børn og derfor planlægger politikerne skolelukninger. På landsplan er der omkring 8 procent færre elever på vej i skole de kommende år.

I Thisted Kommune viser prognosen de næste 10 år, at børnetallet fortsætter drastisk nedad. Derfor planlægger byrådet at lukke hver tredje skole. Men det er langtfra sikkert, at de massive skolelukninger, som Thisted Kommune lægger op til, kommer til at spare kommunen penge.

- Skoleøkonomien er faktisk blevet værre i kommuner, der har lukket skoler end i de kommuner, der ikke har lukket skoler. Det viser flere undersøgelser, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Dystre prognoser truer

Men Thisted kommunes politikere føler sig tvunget til skolelukninger af prognoserne om langt færre børn i fremtiden.

- Vi har en meget dyster prognose for udviklingen i børnetallet, og når vi ser på antallet af fødsler i virkeligheden i år, så ser det faktisk endnu sortere ud end i prognosen, siger han.

Det overbeviser dog ikke Roger Buch om, at skolelukningerne vil hjælpe økonomien. Han forklarer, at det er en del af tendensen i det offentlige med at centralisere og bygge større.

- Der er en høj grad af automatpilot i det, men derudover handler det også om, at man tror på det giver en bedre forretning at lave færre og større skoler, siger han.

Op mod 400 skoler er lukket

Skolelukningerne følger prioriteringen i den offentlige sektor om at lukke de små og lave større enheder.

De senere år er der lukket 3-400 skoler, og de fleste steder fortsætter i samme spor, fortæller kommunalforskeren.

- Ideen er jo, at økonomien skal være sund ved at sikre sig at skolerne har en bæredygtig størrelse. Men økonomien hænger langt fra automatisk bedre sammen efter skolelukninger, siger han.

Uden skole er lokalsamfundet truet

På Sennels Skole, som Thisted Kommune planlægger at lukke, er formanden for forældrebestyrelsen frustreret over at skolen er truet for anden gang.

For fire år siden gav lokalsamfundets højlydte protester dog bonus, så skolen overlevede. Men nu drejer alle planer sig om, at den sammen med fire andre skal lukke.

- Jeg var da chokeret og meget trist over at kommunen ikke prioriterer, at der skal være liv i lokalsamfundet i en stor del af Thy, siger Charlotte Kanstrup Brogaard.

Hun kan sagtens se problemet i, at der bliver langt færre børn, men mener at skolerne er nødvendige.

- Det er jo helt korrekt, men vi er også i Thy et stort geografisk område. Så der er nogle børn, som får rigtig langt til skole. Og vi må prioritere om vi vil holde liv i de små lokalsamfund, eller centralisere det hele, siger hun.