Forsker på festival - for at finde ud af hvorfor vi er så vilde med det

SDU står i spidsen for et europæisk forskningsprojekt, der undersøger festivalernes succes.

Roskilde Festival er en af de festivaler, der altid trækker masser af gæster til. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Musik på scenen, masser af madboder, våde varer i lange baner og gode venner - ude i det fri.

Festivaler som Smukfest, Northside og Copenhell er hvert år et trækplaster for unge som gamle, og flere tager afsted end tidligere.

Et nyt europæisk forskningsprojekt skal undersøge, hvorfor vi er vilde med at tage på musikfestivaler, og hvorfor de skaber så stor omsætning.

I spidsen for projektet står australske Ian Woodward, der er sociolog og professor ved Syddansk Universitet. Han fortæller, at antallet af festivaler er eksploderet i Europa de seneste fem-ti år.

- Festivaler er simpelthen en stadig mere populær måde, hvorpå folk kommer i kontakt med kultur og musik, fortæller han.

Selvom Ian Woodward og de andre forskere, der kommer fra både Storbritannien, Polen og Irland, kun lige er gået i gang med det tre år lange projekt, har han allerede nogle bud på, hvorfor det står sådan til.

- Festivaler bliver en slags alt-i-en oplevelse, hvor folk har et stort udvalg af muligheder, de kan vælge imellem, siger han og forklarer, at festivalerne er en levende modpol til vores liv på sociale medier.

- De bringer os sammen i ægte sociale rum blandt virkelige mennesker, hvor vi får mulighed for kontakt. Jeg tror, det er en vigtig dimension i den nutid og kultur, vi lever i.

Små festivaler bliver også større

Ifølge Ian Woodward skaber festivalerne en turismeomsætning, som nogle steder kan være en vigtig del af økonomien. Det gælder både for regioner, store byer og små byer.

En af de små byer, som nyder godt af netop dette, er Bork syd for Ringkøbing Fjord.

Bork Festival har solgt 25 procent flere billetter i forhold til sidste år, og formand Martin Jensen tror, at fællesskabet er årsagen.

- Det er fællesskabet og sammenholdet. I stedet for at tage ud til en enkelt koncert og køre hjem igen, så er en festival en helt anden stemning, siger han.

Festivalen i Bork har 40 års jubilæum i år, og selvom festivaler generelt er blevet mere populære, erkender Martin Jensen, at der skal meget til for at holde den kørende i så mange år. For det kan af og til knibe med økonomien.

- En stor del af hemmeligheden er, at vi har rigtig mange engagerede frivillige herude, som møder troligt op.

Facebook
Twitter