Forskere er kommet et skridt nærmere at bekæmpe barnløshed

Bakterier i underlivet kan være afgørende for, om en kvinde kan blive gravid.

130 kvinder fra fertilitetsklinikken i Skive og på Trianglen Fertilitetsklinik har deltaget i et studie i barnløshed. ARKIVFOTO af gravid. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Hver sjette kvinde har det, forskerne kalder en abnorm bakterieflora i underlivet, og kvinder, der har problemer med at blive gravide, har langt hyppigere de dårlige bakterier i underlivet.

Det opdagede forskerne under et nyt forskningsprojekt på fertilitetsklinikken i Skive.

Det er et meget vigtigt fund for fremtidig forskning i at bekæmpe barnløshed, fortæller professor Peter Humaidan, der er en af forfatterne bag studiet.

- Vi har åbnet en dør til et helt nyt spændende emne. Nu har vi fundet den abnorme bakterieflora, men hvordan karakteriserer man den bedste bakterieflora? Og kan vi etablere sådan en bakterieflora hos de kvinder, som har en abnorm bakterieflora?, siger han.

Hvis det lykkes at finde en måde at behandle abnorm vaginalflora, kan det øge chancen for at blive gravid for kvinder, der er i fertilitetsbehandling.

- Det har overrasket os meget, at der er så stor forskel på graviditetsresultaterne, og nu skal vi kigge på endnu flere patienter og undersøge, om de her data virkelig holder vand, siger Peter Humaidan.

Chancen for at blive gravid med reagensglasbehandling er på 44 procent for kvinder med en sund bakterieflora.

Kvinder med en såkaldt abnorm bakterieflora i underlivet har kun 9 procent chance for at blive gravide med reagensglasbehandling. Den abnorme bakterieflora gør det altså fem gange sværere at blive gravid.

Den abnorme bakterieflora er en hyppig tilstand, som findes hos omkring 15 procent af alle danske kvinder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk