Forsøg med overhalingsbane hos lægevagten udvides

Akutknappen, der giver patienten mulighed for at springe forrest i køen hos lægevagtens telefon, skal testes i større omfang.

Tryk 9 for at komme foran i telefonkøen hos vagtlægen. (Foto: Region Midtjylland)

”Hvis din tilstand er så alvorlig, at du finder det nødvendigt straks at komme igennem til lægen, kan du taste 9 og springe køen over.”

Sådan har det i de seneste to uger lydt, når man har ringet til lægevagten i Region Midtjylland. En såkaldt akutknap har gjort det muligt for patienter at springe køen over, hvis de har følt sig ekstra syge.

Ud af de cirka 5.000, der fik muligheden, har cirka tre procent eller helt præcist 144 personer benyttet sig af muligheden.

- Det var også nogenlunde det, vi havde regnet med, siger Jonas Fynboe Ebert, der er læge og ph.d.-studerende på Aarhus Universitet i Forskningsenheden for Almen Praksis.

Forsøget er endnu ikke evalueret færdigt, men Jonas Fynboe Ebert har en fornemmelse af, at projektet er blevet taget godt imod.

Han laver i starten af sommerferien et længere og mere omfattende forsøg med akutknappen, og denne gang skal forsøget foldes ud i både Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

Trykken for brystet eller åndenød kan ifølge Jonas Fynboe Ebert være gode grunde til at trykke 9 på telefonen og springe køen over. Håbet er, at ordningen også kan være med til at reducere antallet af unødvendige opkald til 112.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.