Forsøg skal rense rester af medicin ud af spildevandet

Naturens egne kræfter skal fjerne op til 663 medicinrester fra menneskers kloakrester.

Masser af medicin ryger gennem kloakkerne og ud i vandløbene. Men nu skal det renses væk i et forsøg. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Der findes flere hundrede typer medicinrester i vores spildevand. De kommer fra os selv, når vi går på toilettet

Om fjorten dage bliver der derfor sat et system op i rensningsanlægget i Herning, der skal forsøge at rense vandet for medicinrester ved hjælp af naturlige bakterier.

Det forklarer Niels Møller Jensen, der er direktør for Herning Vand.

- Det er bakterier, der interesserer sig særligt for at spise bestemte typer medicinrester. Det kan vi allerede nu se, at der er nogle bakterier, der gerne vil, siger han.

Inden vandet løber igennem det lokale rensningsanlæg i Herning, er der 663 forskellige slags medicinrester i vandet.

- Der er rigtigt mange mennesker i Danmark, der spiser medicin hver dag. Der, hvor man bor og opholder sig, går man også på toilettet, og på den måde bliver medicinresterne udskilt til spildevandet, siger Niels Møller Jensen.

Men hvor meget, der rent faktisk kommer ud med spildevandet, ved man ikke rigtigt. Det skal forsøget også finde svar på.

- Samt hvilken betydning det har for vandløb og andet, som det løber ud til, siger direktøren for Herning Vand.

Forsøget kører de næste 11 måneder og kan ifølge vanddirektøren i Herning føre til en eksportsucces for dansk vandteknologi, hvis det lykkes.

Det lokale vandselskab på Heden begynder forsøget sammen med Aarhus Vand og blandt andre Aarhus Universitet, DTU og de nye sygehusbyggerier i Skejby og Gødstrup.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter