Fra 30 kilometer på langrend til tre uger i respirator: Nu hjælper Marie sin far med genoptræning

Det tager tid at komme ovenpå igen efter et intenst forløb med coronavirus.

Tre uger før han blev syg, gennemførte Richard Riisgard den korte udgave af Vasaløbet i Sverige. (© PRIVATFOTO)

For dem, der bliver hårdt ramt af coronavirus, er der en tid før og en tid efter.

Tre uger inden han blev syg med Covid-19, løb 71-årige Richard Riisgard fra Kjeldberg ved Skive 30 kilometer på langrendsski ved den korte udgave af det traditionsrige Vasaløb i Sverige.

Nu kæmper han for at komme ovenpå igen efter at have været i dyb koma og tre uger i respirator.

- Han er svag, og han er træt, men han er ved godt mod, fortæller hans datter Marie Riisgaard.

Hun bor normalt i København og er uddannet fysioterapeut, men er nu taget hjem for at hjælpe sin far, efter han blev udskrevet.

Godt nok lider han af lungesygdommen KOL, men de 30 kilometer på langrendsski klarede han stort set uden at blive forpustet, fortæller Marie Riisgaard.

Under sygdomsforløbet har han dog tabt sig omkring ti kilo, og da det primært er muskler, der er svundet ind, kræver det ganske meget at komme ovenpå igen.

- Vi lavede lidt sjov med, at han er blevet ligesom på en børnetegning med tynde arme og tynde ben og så en rund mave. Så der er virkelig ikke meget at give af. Men han gør store fremskridt fra dag til dag. Han er virkelig sej, siger Marie Riisgaard.

Naboerne flagede

Undervejs var det tvivlsomt, om han overhovedet ville komme sig igen. Derfor er det også en smule uvirkeligt at have ham tilbage, fortæller Marie Riisgaard.

- Det er lidt et mirakel at have ham hjemme, og vi har været utroligt heldige, siger hun.

Også naboerne er glade. Da familien selv hejste flaget i anledning af, at Richard Riisgaard fredag kom tilbage fra hospitalet, gjorde naboerne det samme, og derfor blev villavejen forvandlet til en hel flagallé.

- Det var rørende for ham at se, og det var rørende for os, der stod og ventede og skulle tage imod ham, fortæller Marie Riisgaard.

Nu står den på træning tre gange om dagen, men kun i korte sessioner, da Richard Riisgaard hurtigt bliver træt.

Sessionerne består af gangtræning, trappetræning og træning med fokus på at Richard Riisgaard skal genvinde styrke og balance i kroppen. Og det går stille og roligt fremad, fortæller hans datter.

Hørte ikke fra kommunen

Midt i lettelsen er der imidlertid også en smule skuffelse at spore hos familien.

Normalt får man en genoptræningsplan fra kommunen, hvis man som Richard Riisgard, har været igennem et hårdt sygdomsforløb på hospitalet.

Men der blev ikke taget kontakt fra kommunens side, da han var hjemme igen.

- Det er jeg skuffet over, og det er mine forældre også. De er skuffet over, at de ikke har modtaget hjælp eller er blevet spurgt, om de har haft behov for det, siger Marie Riisgaard.

Som fysioterapeut ved hun, hvor meget det betyder, at overgangen fra hospitalet til hjemmet er god, når man skal have kroppen tilbage på sporet.

- Når man været gennem sådan et forløb, kan man godt ende med at blive deprimeret, når man finder ud af, at man ikke kan alt det, man kunne før. Så jo før du kan mærke, at du er i live og kan ting igen, jo bedre er det, siger hun.

Med det sagt har Marie Riisgaard forståelse for, at det er en svær situation for kommunen, idet Richard Riisgaard stadig er positiv med coronavirus.

Stærk som en okse

Efter DR’s henvendelse har Viborg Kommune tilbudt Richard Riisgaard hjælp, men det skulle være sket før, erkender omsorgschef i kommunen Maila Tandrup.

Hun kan ikke sige, hvor fejlen er sket.

- I enhver situation, hvor en borger udskrives fra sygehuset og skal hjem igen, i den her situation efter indlæggelse med Covid-19, skal vi have det til at fungere på en måde, så borgeren får den bedst mulige hjælp og lige sådan de

pårørende
, siger Maila Trandrup og tilføjer:

- Det kan vi lære af her. Selvom vi er super forberedte og har et godt samarbejde på tværs, så er der nogle ting, vi skal

skærpe
.

Marie Riisgaard har foreløbigt valgt at isolere sig sammen med sine forældre, så hun selv kan hjælpe sin far med at kommet på højkant igen.

Og hun er fortrøstningsfuld. Måske venter der endda et nyt Vasaløb forude.

- Han var i god form og stærk som en okse. Det har også hjulpet ham gennem det her sygdomsforløb. Det er der ingen tvivl om, siger hun.

Facebook
Twitter