Fra 50 til 40 kilometer i timen: Kommuner får magt til at sænke farten lokalt

Nyt forsøg giver 15 kommuner lov til selv at indføre lavere hastighedsgrænser i byer.

Femten kommuner får nu mulighed for at sænke fartgrænsen til 40 kilometer i timen på udvalgte strækninger. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Tallet 50 skal erstattes af tallet 40 på en stribe vejskilte rundt omkring i landet.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er klar til at give 15 kommuner magt over fartgrænserne, så de selv kan ændre hastigheden i tæt bebyggede områder til 40 kilometer i timen.

- Det handler først og fremmest om at sørge for, at hastigheden kommer ned, hvor bløde og hårde trafikanter møder hinanden. Af hensyn til trafiksikkerheden, siger transportministeren.

Men en anden vigtig pointe er, at flere kommuner længe har ønsket bedre muligheder for at sænke hastigheden i udvalgte områder.

- Derfor laver vi nu en forsøgsordning i tre år for at prøve det af, tilføjer Benny Engelbrecht.

Borgerforening kæmper for lavere fart

Lars Antonsen er formand for borgerforeningen i Hammershøj. Han er glad for, at regeringen nu vil gøre det mindre bøvlet at sænke farten på udvalgte strækninger i byerne.

- Jeg synes, at vi har flere steder i byen, hvor vi oplever høj hastighed. Blandt andet ved stadion og ved skolen, fortæller han.

  • Lars Antonsen er formand for Hammershøj Borgerforening, hvor der længe har været et ønske om at få sænket hastigheden fra 50 til 40 kilometer i timen på vejen ved byens stadion. (Foto: © Sean Christensen - DR)
  • Stadionvej i Hammershøj ligger i et villakvarter. Men ifølge beboerne på stedet bliver der ofte kørt for hurtigt. (Foto: © Sean Christensen - DR)
  • Vejen bliver også brugt af tung trafik som for eksempel landbrugskøretøjer. Og nogle steder er oversigtsforholdene knap så gode. (Foto: © Sean Christensen - DR)
  • Hvis Viborg Kommune bliver en af de 15 forsøgskommuner, håber Hammershøj Borgerforening, at Stadionvej kan få skilte med 40 kilometer i timen. (Foto: © Sean Christensen - DR)
1 / 4

Borgerforeningen har i mange år forsøgt at få Viborg Kommune til at sætte fartdæmpende skilte op eller lave vejbump.

Ønsket blev forstærket, da en ni-årig pige i foråret blev ramt af en bil på en villavej i Hammershøj. Bilisten kørte ikke for stærkt, men alligevel kom den lille pige voldsomt til skade.

Lars Antonsen frygter, at der kan ske en gentagelse.

- Vejen har dårlige oversigtsforhold, og det går ned ad bakke. Bilerne kommer lidt hurtigt, og ofte tænker vi, at det går lidt vel stærkt.

- Vi har en god dialog med kommunen, men det går ikke så nemt, som vi havde håbet. Så forsøget fra transportministeren tror jeg bestemt, vil være en rigtig god løsning for os, siger formanden for Hammershøj Borgerforening.

Det samme mener formanden for Viborg Kommunes teknikudvalg, Johannes Vesterby (V).

- Jeg vil sige ja tak. Her på Stadionvej i Hammershøj har vi en cocktail af biler, tunge køretøjer og børn, der krydser. Så forsøget vil være et af de værktøjer, vi vil være glade for at få i værktøjskassen, siger udvalgsformanden.

Forsøget giver også god mening, hvis man spørger Harry Larhmann, trafikforsker på Aalborg Universitet.

- På de mindre veje i byerne er 50 kilometer i timen rigtig meget. Der er stor forskel på, hvor alvorligt du bliver kvæstet, alt efter om du kører 40 eller 50 kilometer i timen, siger Larry Hahrmann.

De næste tre år kan bilister i 15 kommuner støde på nye byzoner, hvor hastighedsgrænsen er 40 kilometer i timen. (© www.Ilovefoto.dk)

Han peger på, at kommunerne allerede i dag kan skilte hastigheden ned. Men ikke uden samtidig at lave vejen om og anlægge vejbump. Det har gjort det økonomisk sværere for kommunerne at efterkomme borgernes ønsker om lavere hastighed.

- Det her er en mulighed, som kommunerne har efterspurgt i rigtig lang tid, og som KL har bakket op om, siger trafikforskeren.

Forsøgsordning skal forebygge tvister

Forsøgsordningen skal også forebygge tvister mellem politiet og kommunen, som er set flere steder i landet.

For eksempel har Danske Kommuner tidligere fortalt om Hillerød Kommune, som har sendt to sager til afgørelse i Trafikministeriet, fordi kommunen er uenige med Nordsjællands Politi.

Med forsøgsordningen skal politiet ’kun’ tages med på råd.

- I vores naboland, som for eksempel Tyskland, har man haft friere tøjler i mange år. Vi er lidt bagefter i Danmark på det her område, siger trafikforsker Harry Lahrmann, der er overbevist om, at bilisterne vil overholde de nye skilte med maksimalt 40 kilometer i timen.

- Jeg tror helt sikkert, at i større boligområder og i nærheden af skoler kan mange bilister se fornuften i det.

Det er kommunerne selv, der skal ansøge om at være med i foresøget, og 15 af dem bliver i løbet af efteråret udvalgt af Vejdirektoratet.

Derfor er det forventet, at de første nye skilte kommer op i november.