Fra børnehave til varmestue: Her drukner drømmen om nyt byggeri i høje priser

Prisstigninger rammer nybyggerier i kommunerne - blandt andet børnehave, ungdomsskole, varmestue og tennishal.

Kim Guldager og Mia Rasmussen siger farvel til deres søn i Børnehaven Skovmusen i Oksbøl. Høje byggepriser betyder, at han og de 111 andre børnehavebørn må undvære en pavillon. (Foto: © Bo Bechsgaard - DR Syd)

De høje priser på byggematerialer spænder ben for mange byggeprojekter rundt om i kommunerne.

Flere kommuner har allerede udskudt byggeprojekter, og mange andre kommuner opererer lige nu med lister over, hvad der skal udskydes.

Til næste år kan det blive endnu værre.

Regeringen har nemlig bebudet, at der skal skæres i de kommunale anlægsrammer i 2023. Forhandlingerne mellem KL og regeringen er gået i gang i dag.

Imens går en række forskellige danskere og venter på mere plads eller et nyt sted at være. Her er nogle af stederne, hvor drømmen om et nyt byggeri drukner i høje priser:

1

Børnehavebørn må nøjes med skovhytte

Farvelkys til mor Mia Rasmussen, hvis søn går i Børnehaven Skovmusen i Oksbøl. - Nogen er nødt til at gøre noget og sige, at så prioriterer vi det her, og noget andet må vente. Jeg synes, det er træls, det er børnene, det går ud, siger hun. (Foto: © Bo Bechsgaard - DR Syd)

I Børnehaven Skovmusen i Oksbøl går der 112 børn, og det kniber med pladsen. En ny pavillon skulle løse problemerne, men stigende byggepriser har sendt den løsning længere ud i fremtiden.

Imens må nogle af børnene nøjes med en skovhytte.

- Det er møghamrende ærgerligt. Det er en fantastisk institution at have børn i, og det er synd, at de skal lide under, at der ikke er plads nok til dem, siger Mia Rasmussen.

Sammen med Kim Guldberg har hun en en søn i børnehaven. Forældrene er glade for, at børnehaven trods alt kan bruge skovhytten som midlertidig løsning, men det er langt fra optimalt, mener de.

2

Ungdomsskole misser unikke slagter-rammer

Det gamle kvægslagteri i Skjern kunne danne en spændende ramme om skaterpark, lounge-miljø og andre aktiviteter for den lokale ungdomsskole. Men en renovering af stedet bliver millioner dyrere end ventet, og projektet er sparket til hjørne. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)

Det gamle kvægslagteri i Skjern har længe været udset til at danne en ny, spændende ramme for de lokale unge med skaterrampe og overdækkede loungeområder. Men projektet er blevet flere millioner kroner dyrere end ventet, blandt andet fordi byggepriserne er steget markant.

Skjerns unge mangler et sted, hvor de kan mødes og have det sjovt sammen, fortæller John Jensen, der er leder af Ungdomsskolen i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det, de unge søger, er de helt gammeldags fysiske fællesskaber, hvor man mødes i ungdomsskolen bare for at hænge ud i klubben, siger han.

Indtil videre får ungdomsskolen i Skjern nogle midlertidige lokaler stillet til rådighed i en nedlagt institution.

3

Varmestue-brugere med KOL må kæmpe sig op ad bakken

Kirkens Korshærs varmestue for mennesker i Bolbro i Odense holder lige nu til på toppen af en bakke. Det er en stor ulempe for flere af brugerne. (Foto: © Kirkens Korshær)

Hjemløse og socialt udsatte i Bolbro i Odense har brug for en ny varmestue. Men også her har stigende priser på løn og byggematerialer forsinket projektet.

I dag holder den til i midlertidige bygninger på toppen af en bakke i Højstrup. En placering, der langt fra er optimal, forklarer Kaj Skjølstrup, der er leder af varmestuen.

- Der er nogle brugere, der har svært ved at komme op ad bakken. Hvis man har KOL eller andre fysiske skavanker, skal man lige prioritere, om man skal komme i dag. Så det vi håber, er at komme ned i centrum, og det har været planen hele tiden, siger han.

De rammer, han kan tilbyde sine brugere, har mere end en praktisk betydning, vurderer Kaj Skjølstrup.

- Det gør noget ved folk, når man laver værdige rammer. Det løfter folk: 'Hov. Jeg er også noget værd'.

4

Gamle haller bliver ikke erstattet af nyt ketchercenter

En nyt kommunalt ketchercenter lader vente på sig i Helsingør Kommune, og det ærgrer borgmester Benedikte Kiær. (Foto: © DR Nyheder)

Motionister får stadig sved på panden i den her gamle badmintonhal og to andre nedrivningsparate tennisbaner i Helsingør Kommune.

Egentlig skulle hallen renoveres og være en del af et nyt ketchercenter med to nye tennisbaner på den nuværende parkeringsplads. Et projekt til omkring 53 millioner kroner. Men prisstigninger betyder, at det er blevet 12 millioner kroner dyrere - og dermed er det ikke længere en mulighed for kommunen.

Og det er ikke det eneste projekt, som kommunen har udfordringer med, forklarer borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær (K). Hun kommer til at foreslå byrådet, at man lader private bygge plejehjem og daginstitutioner.

- Vi må lave renovringer, der tager længere tid, og så må vi prioritere det, som er absolut nødvendigt, siger Benedikte Kiær.