Fra 'for dyrt' til 'mulighed for at netværke': Kommuner uenige om effekten af Folkemødet

Ekspert mener, kommuner træffer et valg i blinde, når de tager afsted til Folkemødet, som i dag blev skudt i gang.

Flere af landets kommuner var ikke med i dag, da Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), talte ved den officielle åbning. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Folkemødet på Bornholm er simpelthen for dyrt at deltage i.

Det mener blandt andre Viborg Kommunes kommunaldirektør Lasse Jakobsen.

- De muligheder, vi havde for overnatning, de var for dyre, siger Lasse Jakobsen.

Viborg Kommune plejer at sende borgmesteren og kommunaldirektøren afsted til Folkemødet, men det sætter de dyre overnatningspriser en stopper for.

- Man går altid glip af noget, når man ikke deltager i netværk. Men det er også en prioritering af, hvad man vil bruge sin tid og penge på. Og det er det også i dette tilfælde, siger kommunaldirektøren.

Problematisk udvikling

Lemvig Kommune og Herning Kommune siger også nej tak til at deltage i Folkemødet på grund af priserne på overnatning.

I november sidste år meldte Ringkøbing-Skjern Kommune også ud, at deres folkeskib ikke sejler forbi Bornholm.

Den udvikling er problematisk, mener Folkemødets kommunikationsansvarlige Pelle Nybirk.

- Det er klart, at vi vil gerne have så mange med på folkemødet som muligt. Kommunerne er en vigtig del af det danske samfund og de beslutningstagere, som er til stede på Folkemødet. Så det er klart et problem, siger han.

Herunder kan du se en video fra Folkemødets åbning, hvor Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) bød velkommen:

Skruer ikke priser for højt op

Men Pelle Nybirk er uenig med kommunerne i, at Folkemødet skruer priserne for højt op.

- Jeg ved ikke, om det er blevet for dyrt. Det er op til den enkelte at vurdere. Der er nogle steder, hvor det er rigtig dyrt at få overnatning. Men der er også rigtig mange sommerhuse, som man kan få til en rigtig fin pris, siger Pelle Nybirk.

På Fanø har byrådet besluttet, at den lille ø-kommune ikke deltager.

Den beslutning er truffet, efter Fanøs borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet sidste år deltog for at undersøge, om kommunen skulle sende folk til Folkemødet.

Her fik Folkemødet tommelfingeren nedad, fordi kommunen ikke får det ud af det i forhold til det, som det koster at deltage.

- Borgmesteren har vurderet, at prisen ikke står mål med det, som der vil komme ud af det, siger kommunaldirektør Vibeke Kinch.

  • Publikum var mødt op i stor stil for at skyde dette års folkemøde i gang. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Lars Løkke Rasmussen holdt tale ved den officielle åbning af Folkemødet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Der var også plads til masser af underholdning ved Folkemødet. Her er det kunstneren Christian Falsnaes, der crowdsurfer ved den officielle åbning. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Han fik sat gang i publikum til stor jubel for de fremmødte. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Også de Radikales Morten Østergaard holdt tale ved Folkemødets åbning. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
1 / 5

Minimalt udbytte

Vejen Kommune og Aabenraa Kommune deltager heller ikke i Folkemødet.

Thomas Andresen, der er Venstre-borgmester i Aabenraa, siger, at det ikke er på grund af økonomi, at man fravælger mødet.

Ifølge borgmesteren handler det mere om, at udbyttet ved at tage afsted vil være minimalt.

- Vi har spurgt os selv, om den tid og de ressourcer, vi ville bruge på det, står mål med det, man får ud af det. Jeg vil ikke sætte tid og ressourcer af til at møde mine borgmesterkolleger her fra området på Folkemødet, når jeg kan møde dem til hverdag her i området. Vi prioriterer andre ting i stedet for, siger Thomas Andresen.

Politikerne skal være skarpe sammen

Til gengæld er der andre kommuner, der mener, at man får noget ud af Folkemødet på Bornholm.

Haderslev Kommune regner med at bruge i alt 75.000 kroner på flybilletter, mad og overnatning til to embedsmænd og otte politikere.

De penge er godt givet ud. For de er med til at give medlemmer af byrådet ny viden, mener kommunaldirektør Willy Feddersen i Haderslev Kommune:

- Vores politikere skal lave en god kommune for borgerne, og der har de brug for at blive skarpe sammen med andre, siger Willy Feddersen.

Også Tønder Kommune sender en delegation på fem mennesker afsted.

- Der er rigtig gode muligheder for at netværke, og man møder en del andre embedsmænd og politikere fra andre kommuner, som man kan lade sig inspirere af, siger Leif Høeg Jensen, der er medlem af byrådet i Tønder Kommune for Venstre.

Også Esbjerg, Varde og Sønderborg Kommuner deltager.

Ingen dokumentation af effekten

Ifølge Roger Buch, der er kommunalforsker og chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er der ikke lavet undersøgelser eller nogen form for dokumentation for, hvad kommunerne får ud af det, når de deltager i Folkemødet.

- De træffer klart et valg i blinde, når de vælger at tage afsted til Folkemødet.

- Det eneste konkrete, de får ud af det, er, at politikere og embedsmænd får en tur ud af det. De kan få noget inspiration og nogle gode ideer, siger Roger Buch.

Kommunalforskeren påpeger, at det ikke kun er på Folkemødet at politikere og embedsmænd kan blive inspireret. Året rundt arrangerer Kommunernes Landsforening masser af konferencer, siger han.

- Der er mange måder, hvor man kan blive inspireret, så at Folkemødet skulle give noget helt særligt og noget helt anderledes, end hvad man kan få andre steder, det kan man godt stille sig tvivlende over for, siger han.

Belønning og fryns

Roger Buch påpeger, at når man ser nogle kommuner tage afsted i en hel delegation, så skal det også betragtes som en belønning til poltikerne og de ansatte.

- Selve rejsen til Folkemødet er jo en form for en belønning eller et slags frynsegode til politikerne og embedsmændene. Og det er noget, der klart bliver sat pris på, siger han.

- Så det er en grundlæggende politisk disksussion, om man skal deltage eller ej. Det er derfor, vi kan se, at nogle tager afsted, og nogle tager ikke afsted.