Fredagscafé giver færre bæltefikseringer i psykiatrien

Uformel fredagssnak mellem patienter og personale mindsker brugen af tvang i psykiatrien.

Antallet af langvarige bæltefikseringer hos Regionspsykiatrien Viborg-Skive er faldet fra 29 sidste år til 18 indtil videre i år. (Foto: © BENT MIDSTRUP, Scanpix)

Hver fredag mødes patienter og ansatte i Regionspsykiatrien i Viborg til et uformelt møde. Her kan de på en afslappet måde tale om hverdagen på afdelingen.

Sune Frederiksen er sygeplejerske på afsnit for psykotiske lidelser i Regionspsykiatrien Viborg-Skive, hvor fredagscaféen foregår. Han er projektleder for 'Sikker psykiatri' og har været med til at starte caféen sidste sommer.

Ifølge ham har inddragelsen af patienterne medvirket til, at antallet af tvangsanvendelser er nedadgående.

- Det er en af de vigtigste ting, som har betydet noget i forhold til at få vores tvangsanvendelser nedbragt, siger Sune Frederiksen.

Antallet af langvarige bæltefikseringer hos Regionspsykiatrien Viborg-Skive er faldet fra 29 sidste år til 18 indtil videre i år.

Inddragelsen gør en kæmpe forskel mener Sune Frederiksen.

- Det, at tage patientens ønsker alvorligt, virker konfliktnedtrappende. Tonen i en afdeling bliver anderledes og positiv, siger han.

På det ugentlige cafémøde kan patienter komme med input på ting, de gerne vil have lavet anderledes. For eksempel har nogle ønsket sig lås på deres værelser, så de kan låse om natten.

Den ugentlige café udspringer af projektet 'Sikker psykiatri', som Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Trygfonden, Det Obelske Familiefond og Danske Regioner står bag.