Frifundet: Rumænsk tyv var bestilt til at begå kriminalitet af politiet

En meget usædvanlig sag er blevet afgjort i dag. En rumænsk tyv er blevet frifundet, fordi han var agent.

En mærkværdig dom er blevet afsagt i Vestre Landsret i Viborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En mærkværdig dom er blevet afsagt i landsretten i dag. En rumænsk mand er blevet frifundet for at stjæle entreprenørmaskiner i Skive og Ulfborg for seks millioner kroner.

Rumæneren var nemlig bestilt af rumænsk politi til at begå tyveriet som led i en operation, der forhåbentlig kunne afsløre bagmændene bag tyveriet.

Men de danske myndigheder vidste dog ingenting om operationen.

- Der er tale om en meget usædvanlig sag, som jeg ikke har set lignende i mine mange år som anklager, siger statsadvokat Jan Rechendorff.

Først blev den rumænske tyv frikendt i byretten i Holstebro, hvorefter statsadvokaten i Viborg ankede sagen til landsretten. Men også her er rumæneren altså blevet frifundet.

Et flertal i landsretten mente, at den tiltalte var i god tro, fordi han havde handlet i tillid til en garanti fra rumænsk politi om, at han ikke kunne blive straffet.

Der blev desuden lagt vægt på, at der var tale om tyveri og ikke personfarlig kriminalitet.

- På den baggrund fandt landsretten, at der forelå ”sådanne ganske særlige omstændigheder”, at den tiltalte ikke skulle straffes for sin deltagelse i tyverierne, fortæller Jan Rechendorff.

Ifølge statsadvokaten kan dommen ikke umiddelbart overføres til lignede sager, fordi det var en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Og Jan Rechendorff tror i øvrigt heller ikke, at der vil komme lignede sager i fremtiden.

Entreprenørmaskinerne blev stjålet hos Nicolaisen & Larsen tilbage i december 2013.

Statsadvokaten har valgt ikke anke sagen videre til Højesteret.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.