Frit valg fra menukortet: Indlagte patienter kan se frem til mad á la carte

Ordningen bliver tilbudt patienter på alle afdelinger på Gødstrup Sygehus ved Herning.

Hvis du bliver indlagt på sygehuset, bliver du måske overrasket, hvis du får stukket et menukort i hånden, hvorfra du helt selv kan vælge, hvad du vil spise.

Á la carte-konceptet kender vi fra restauranter, men nu kommer alle afdelinger på det nye sygehus i Gødstrup også til at tilbyde deres patienter samme menu, når sygehuset åbner næste år.

Som det første sted i landet er menuen målrettet den enkelte patient, så den passer til patienternes sundhedstilstand.

Gødstrup Sygehus er et såkaldt ’supersygehus’, der skal erstatte regionshospitalerne i Holstebro og Herning og varetage regionale specialer og hovedfunktioner for ca. 250.000 borgere.

Portionsanretninger og menukort er allerede testet af på kræftafdelingen på Herning Sygehus, hvor der bliver kreeret god mad til småtspisende patienter.

Det gælder blandt andre Kirsten Poulsen, der kan ligge i sin hospitalsseng og bestille mad fra en iPad, lige når hun har lyst.

- Når jeg har lyst til en rejemad, kan jeg bare bestille den. Og så får jeg den. Det er fantastisk, og jeg kan ligge i sengen og gøre det, så det er endnu bedre, fortæller hun.

Patienterne kan altså bestille den mad, de har lyst til, når de har lyst til den – i stedet for den fælles hospitalsmad på faste tidspunkter.

- Jeg har været indlagt på andre sygehuse, og jeg må indrømme, at maden ikke var god der. Så fik jeg lidt kartofler, sovs og kød på tallerkenen. Slask, sagde det. Værsgo, siger Kirsten Poulsen.

En af Kirsten Poulsens favoritter er den rejemadden på menukortet. (Foto: Claus Rud)

Skal vække appetitten

Ifølge Nanna Rasmussen, der er projektleder på sygehusets a la carte-ordning, har det til formål at styrke patienternes helbred, fordi de kan spise efter lyst.

- Op mod 40 procent af vores indlagte patienter er underernærede, og det skal vi forsøge at gøre noget ved, siger hun og uddyber.

- Vi skal have patienter hurtigt ud ad sengene og givet dem noget mere kraft, så de kan få mere muskelstyrke og komme på benene igen. Så kan de også tage imod den behandling, de faktisk er indlagt for.

Den rigtige mad er afgørende for, at patienterne kan blive raske, mener Nanna Rasmussen.

- Hvis ikke de får den protein og energi, de har brug for, kan de ikke mobiliseres og modstå de infektioner og komplikationer, der kan støde til, fortæller hun.

I køkkenet går de også meget op i, at deres mad skal vække patienternes appetit. Det fortæller Christoffer Erik Gabriel von Bonsdorff, der er ansvarlig for kulinarisk udvikling på Herning Sygehus.

- Vores rejemad er med citronmayonnaise. Vi ved af erfaring, at mange med appetitbesvær er glade for syren, fortæller han.

- Mængden af rejerne i forhold til brødet og mayonnaisen er en afstemt mængde, så de får den protein, de skal have. Samtidig er maden også præsenteret på en god måde.

Mindre madspild

Ordningen har kørt på Kræftafdelingen på Herning Sygehus siden januar. På det kommende sygehus i Gødstrup bliver det tilbudt på alle afdelinger.

A la carte-løsningen kræver ikke mere personale og er ikke dyrere for sygehuset set i forhold til de store produktionskøkkener, hvor maden laves fra i dag, fortæller Ida Gøtke, der er sygeplejefaglig direktør i Region Midtjylland.

- Når vi laver mad målrettet til patienterne, betyder det, at madspildet bliver meget mindre. Det, vi laver, bliver spist, siger hun og fortsætter.

- Fordi vi laver mad målrettet til mennesker, der er syge, betyder det samlet set, at den mængde mad, vi står tilbage med og må kassere, bliver meget mindre.

Det kan Kirsten Poulsen, der er indlagt på kræftafdelingen på Herning Sygehus, nikke genkendende til. For når hun kan vælge nøjagtigt det, hun har lyst til, er der større sandsynlighed for, at hun spiser det.

- Jeg får det bedre og får nogle fornyede kræfter, så jeg har lyst til at spise igen. Jeg kan vælge det, som frister mig. Derfor er det en rigtig god løsning for mig, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter