Går i knæ over at passe alvorligt syge: Nu skal pårørende på kursus i at tackle hverdagen

Flere kommuner tilbyder nu pårørende kursus i at passe på sig selv.

Et stort antal danskere er pårørende til en langvarigt syg. En dansk undersøgelse viser, at næsten hver anden føler sig deprimeret, mens en ud af tre føler sig stresset. (Foto: JIM YOUNG © Scanpix)

Dårlig samvittighed, dårlig søvn. En følelse af ikke at have tid nok og usikkerhed om fremtiden.

Pårørende til langvarigt syge eller demente bliver kastet ud i en følelsesmæssig rutsjebanetur, når et familiemedlem bliver alvorligt syg. Og de bliver nogle gange presset så meget, at de selv knækker.

For det er svært at få hverdagen til at hænge sammen, når man både skal passe et job, passe sin syge pårørende og måske får sin søvn ødelagt eller ikke har tid til sine normale fritidsinteresser.

Derfor tilbyder en række kommuner nu kurset 'Lær at tackle hverdagen som pårørende'.

Alle deltagerne på pårørendekursus får en folder, som indeholder råd og vejledning i alt lige fra at bede om hjælp, undgå stress og kommunikation med den syge. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

- Det er utrolig vigtigt at lære at passe på sig selv. Undersøgelser viser, at pårørende oplever stress og selv kan blive syge, hvis vi ikke passer på dem, siger Bente Dalsgaard, der er sundheds- og forebyggelseskonsulent i Viborg Kommune.

Pårørende går i sort

Viborg er en af 38 kommuner, som er gået i gang med pårørendekurser. Det sker med støtte fra satspuljemidlerne. Første kursus er til september, hvor der bliver plads til 14 deltagere.

Her er pensioneret sygeplejerske Britta Nielsen en af kursets to instruktører. Hun har selv stået i situationen som pårørende til en alvorlig syg, da hendes far for cirka syv år siden blev syg af prostatakræft.

- Min gamle far var syg i et halvt år, inden han døde. Jeg var på arbejdsmarkedet dengang og skulle både støtte min mor og tage mig af kontakten til sygehus og andet sundhedspersonale, fortæller Britta Nielsen.

Hun husker blandt andet det specielle i, at forældrenes hjem i det halve år konstant havde sundhedspersonale, der gik ind og ud ad dørene. Samtidigt fyldte følelser som tab og sorg.

- Man går selv lidt i sort over den pårørende, der er syg. Man vil gerne hjælpe og gøre det så godt som muligt. Få hverdagen til at fungere. Det kan være hårdt, siger Britta Nielsen.

Britta Nielsen har en lang erfaring som sygeplejerske, hvor hun har mødt mange pårørende. Den viden bruger hun i sit frivillige job som underviser. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

Hun har som sygeplejerske set mange pårørende gå i knæ.

- Så kan de ikke samle sig om at hjælpe den syge. Og i dag bor familien ofte langt væk, så netværket omkring den syge er mindre, tilføjer hun.

På kurset 'Lær at tackle hverdagen som pårørende' får deltagerne nogle redskaber til de problemer og udfordringer, der typisk følger med at være pårørende. Det er for eksempel dårlig samvittighed, manglende overskud, følelsen af at blive isoleret socialt og samarbejdet med sundhedsvæsenet.

Det handler også om at vise den pårørende, at der selv i en kaotisk og presset hverdag skal være tid til at pleje sig selv.

Handleplaner giver overblik i kaotisk hverdag

Et af redskaberne til det er at lave handleplaner for noget så hverdagsagtigt som at vaske køkkengulv eller gå en tur.

- Så snakker vi om handleplanen fra gang til gang. Det handler om at få folk lidt ud over kanten, så den enkelte oplever, at der stadig er overskud i hverdagen. Og vi opstiller fordele og ulemper ved enten at gøre som planlagt eller ej, siger Britta Nielsen.

Det er samtidigt forventningen, at der opstår et netværk i gruppen, så de kan udveksle erfaringer og gode idéer.

- Det betyder meget at møde ligestillede. Nogen, der sidder med de samme problemer, siger Britta Nielsen.

Foreningen Pårørende i Danmark lavede i 2015 en undersøgelse blandt 1.150 pårørende. Den viser, at næsten hver femte selv rammes af en kronisk sygdom. Samtidigt svarer næsten halvdelen, at de føler sig nedtrykte eller deprimerede. 38 procent har svært ved at sove og 36 procent udvikler stress som en direkte følge af livet som pårørende.

Behovet for det kommunale pårørendekursus er derfor stort, vurderer Bente Dalsgaard, sundheds- og forebyggelseskonsulent i Viborg Kommune.

- De pårørende er en stor ressource for vores syge borgere og patienter. Det er vigtigt, at de pårørende lærer at passe på sig selv.

Kurset 'Lær at tackle hverdagen som pårørende' er for alle over 18 år. Deltagerne skal på kursus 2,5 time om ugen i syv uger. Det er Komiteen for Sundhedsoplysning, der er hovedudbyder af kurserne, som 38 kommuner tilbyder.Se om din kommune er iblandt her.

Facebook
Twitter