Gamle scannere og brugte møbler: Nyt storsygehus tvunget til at skrue op for genbrug

Op mod 90 procent af inventaret fra sygehusene i Holstebro og Herning skal flyttes til nyt hospital.

Et hold af elektrikere har travlt med at skifte tusinder af stikpropper til sygehusapparater på hospitalerne i Herning og Holstebro.

Apparaterne skal genanvendes på det nye, store hospital i Gødstrup ved Herning, men de gamle stik passer ikke ind i de moderne kontakter.

- Vi har kalkuleret med cirka 3.400 emner, som vi skal have skiftet propper på, siger teknisk koordinator Thomas Kirketerp fra Hospitalsenheden Vest.

Oprindeligt var det ikke planen. Men stram økonomi presser sygehusbyggeriet, så nu skal op mod 90 procent af inventaret med, når hospitalerne i Herning og Holstebro lukker og flytter sammen i Gødstrup.

- Mange af de emner, vi skifter stik på, er relativt dyre i indkøb. For eksempel kan sengelamper koste over 2.000 kroner stykket, så der er en stor besparelse ved at genbruge de gamle, siger Thomas Kirketerp.

Besværlig flytning

Genanvendelsen gør dog selve flytningen mere besværlig.

Det forklarer Jacob Pedersen, der er chefkonsulent for flytteorganisationen i Hospitalsenheden Vest, der driver sygehusene i Herning og Holstebro.

- Det er et puslespil med, hvilket udstyr vi skal flytte hvornår. Det er sindssygt komplekst, siger han.

Sygehusafdelingerne i Herning og Holstebro skal stadig kunne behandle patienter, mens man er i gang med at flytte udstyr til det nye hospital.

- Vi har over 7.800 stole og lidt over 3.000 borde, som vi skal have med. Vi skal flytte 26 operationsstuer, 15 scannere og røntgenudstyr, siger han.

Det er blandt andet møbler som disse, der nu skal genbruges på det nybyggede hospital i Gødstrup ved Herning. (Foto: Troels Esmarch - DR)

Det nye hospital i Gødstrup må højest koste 3,15 milliarder kroner.

Siden første spadestik i 2012 har byggeledelsen løbende måtte finde besparelser, fordi omkostningerne til blandt andet håndværkere og konsulenter er blevet større end ventet.

Ved at genanvende inventar og apparater kan der spares 89 millioner kroner.

Professor: En kortsigtet løsning

Selvom det er moderne at genanvende, skal man tænke sig grundigt om, når det kommer til hospitalsbyggerier.

Det mener professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard.

- Så kommer patienter og pårørende og ser gamle møblementer fra 1980'erne. Det hænger jo ikke sammen. Så tror man, at det er behandling fra 80'erne, siger han.

I Gødstrup genanvender man mere inventar end på de nye hospitaler i Aarhus, Aalborg og Odense. Det kan dog vise sig at give bagslag, mener Jes Søgaard.

- Det er nogle kortsigtede besparelser. Det er lidt ligesom at tisse i bukserne. Den holder ikke så længe. Fordi så går der jo ikke så lang tid, så skal man alligevel til at købe nyt inventar og nyt udstyr.

Ida Gøtke, som er sygeplejefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, tror ikke, at de gamle møbler og udstyr på sigt vil gøre det dyrere at drive hospital i Herning, fordi man må forvente, at det skal udskiftes tidligere end nyt.

- Det er klart, at der er nogle af de dele, som vi flytter nu, som skal indkøbes senere hen. Det er de økonomiske vilkår, vi er givet i forhold til Gødstrup, siger Ida Gøtke.

Hun forventer heller ikke, at flytningen og genanvendelsen af inventar og apparater vil påvirke patienternes oplevelse af det nye hospital i Gødstrup.

- Vi satser på, at foyeren bliver med nye møbler, fordi det er vores store ansigt udadtil. Så genanvender vi møbler i de mere decentrale områder. Hvis man skal være lidt positiv, kan man sige, at det er med til at give atmosfære og patina, siger Ida Gøtke.

Hospitalet i Gødstrup vil være klar til at modtage patienter i starten af 2021.