Gert skal på detektivarbejde i løbsk mølle: 'Vi skal finde ud af, hvad der gik galt'

I årevis har Gert Nygaard Laursens firma lavet service på den 33 år gamle vindmølle på Mors.

Kan møllen repareres eller ej? Det skal Gert Nygaard Laursen fra GNL Service finde ud af. (Foto: (privatfoto))

I flere år har Gert Nygaard Laursen holdt et skarpt øje med den 33 år gamle DWP-vindmølle på Mors.

Hvert halve år har hans firma sikret, at møllen levede op til alle forskrifter.

Derfor kom det bag på ham, at møllen pludselig løb løbsk natten til mandag.

- Vi vurderede, at den var i forsvarlig stand, hver gang vi lavede service. Selvfølgelig er det en gammel mølle, men ikke så meget, at den ikke kunne køre videre, forklarer han.

Gert Nygaard Laursen var selv med, mens møllens vinger susede ukontrolleret rundt og rundt.

Han var i tæt kontakt med politi og beredskab undervejs. Og det var ham og hans folk, der allerede om natten fik idéen til at skyde snore op om vingerne for at få den stoppet.

Derfor var han lettet, da det endelig lykkedes.

- Jeg synes, det var en træls situation. Møllerne skal jo gerne køre godt. Derfor var det rart, da vi endelig fik hold i den, fortæller han.

Det foregår højt til vejrs, når vindmøller efterses. Derfor er GNL Service nødt til at vente på roligt vejr i det nye år, før de kan få arbejdsro til at efterse vindmøllen på Mors. (Foto: (privatfoto))

Et spørgsmål om pris

Lige nu er møllen sikret og låst, så den ikke får luft under vingerne igen foreløbigt. Når vind og vejr tillader det efter nytår, skal Gert Nygaard Laursens folk op i den 30 meter høje mølle og se nærmere på maskineriet.

- Vi skal op og lave en gennemgang af møllen for at se, om vi kan finde årsagen til, at møllen har fejlet først og fremmest, forklarer han.

Selvom vindmøllen har 33 år på bagen, så er det ikke givet, at den skal skrottes. Måske kan den sættes i stand.

- Det er et spørgsmål om prisen i sidste ende. Hvis den stadig kan stå og lave noget strøm og tjene penge - så er det en investering, man gør. Men det vil formentlig være en totalrenovering, der skal til, vurderer han.

En lignende mølle blev fjernet samme sted i 2015, efter at den også var løbet løbsk. Dengang fandt man aldrig årsagen til fejlen.

Sådan så det ud, da man fik standset møllen i går: