Gitte fik en gratis søvncoach: Få selv gode råd til nattesøvnen her

40 procent af danskerne sover dårligt om natten, men nu går flere kommuner ind i kampen mod søvnbesvær.

Gitte Kirk var helt holdt op med at sove om natten, da hun endelig fik hjælp af en søvncoach fra kommunen. (Foto: © Asta Pil Heltborg - DR)

Hvis du sover dårligt om natten, behøver du ikke nødvendigvis betale i dyre domme for at løse problemet. Flere kommuner er nemlig klar med hjælp - kvit og frit.

Gitte Kirk er én af dem, der via sin kommune - Thisted Kommune - fik mulighed for at komme til søvncoach, da nattesøvnen pludselig blev et problem for hende.

- Jeg havde natarbejde og arbejdede rigtig meget. I januar holdt jeg bare helt op med at sove. Kroppen ville ikke være med mere, fortæller hun.

Hun følte sig stresset og var sur og vrissen det meste af tiden. Derfor kom hun på søvnkursus tre gange a to timer per gang. Hun fik råd og vejledning, lærte afspændingsøvelser og skulle blandt andet føre dagbog over sin nattesøvn.

Alt sammen var det med til at gøre en forskel for Gitte Kirk.

- Det har gjort, at jeg har fået rigtig meget ro på mig selv og mine tanker. Jeg har fået mange redskaber til at skabe ro omkring mig, fortæller hun.

Søvnmangel belaster samfundet

Søvnproblemer koster samfundet, især på grund af nedsat arbejdsproduktivitet. Med afsæt i en amerikansk undersøgelse svarer det ifølge dansk forskning årligt til 7,8 mistede dage for hver fuldtidsbeskæftigede dansker.

Også i Thisted oplevde man, at borgere havde søvnproblemer. Derfor besluttede man, at søvnvejledning skal være én af de ting, kommunen tilbyder i sin sundhedsvejledning.

- Søvn påvirker en masse andre faktorer. For den enkelte kan det give en bedre livskvalitet og sundhed, og samfundsøkonomisk er det altid godt, at vi forebygger, siger Ida Pedersen (S), formand for social- og sundhedsudvalget i Thisted.

Skab ro og træk vejret

Helt konkret er det søvncoach og sundhedsvejleder Eva-Maria Schirmer, der i Thisted Kommune hjælper borgere med ondt i nattesøvnen.

Hun forklarer, at dårlig nattesøvn kan være helt naturlig, hvis vi for eksempel skal noget spændende næste dag. Problemet opstår først, hvis det forsætter.

- Så er vores hjerne på overarbejde. Vi glemmer at lukke dagen ned, og så er det svært at falde i søvn, siger hun.

Hos søvncoachen får man hjælp til at finde ro.

- Vi prøver at skabe ro i sindet, blandt andet ved at forsøge at få et helikopterperspektiv over tankerne. Man lærer at observere tankerne og kontrollere dem, så man ikke bliver fanget i et tankemylder, fortæller hun.

Man lærer også åndedræts- og visualiseringsteknikker, som er med til at give ro i kroppen.

Prøv selv en af øvelserne her:

Søvnkurset er et tilbud til folk i Thisted Kommune, som har haft søvnbesvær i en måned eller længere. Tilbuddet har stået på siden sommerferien og fortsætter foreløbig året ud. I alt har 46 borgere været på kursus, og der er oprettet venteliste.

Søvnvejledning må ikke stå alene

Faktisk svarer hele 40 procent af voksne danskere, at de har været meget eller lidt generet af søvnproblemer inden for de seneste 14 dage, viser en undersøgelse i 'Den Nationale Sundhedsprofil' fra Sundhedsstyrelsen.

Problemet med nattesøvnen er altså ganske udbredt, men løsningen er langt fra en 'one size fits all', forklarer Poul Jennum, der er professor og leder af Dansk Center for Søvnmedicin ved Glostrup Hospital/Rigshospitalet.

- Man er nødt til at have øje for, at søvnproblemer kan have meget forskellige årsager, som kan bunde i alt fra livsstil og fysisk inaktivitet til psykologiske faktorer og diverse sygdomme, siger han.

Han understreger, at det er vigtigt, at søvnkurserne er en del af en samlet sundhedsinformation.

Den gode nattesøvn betyder alverden for Gitte Kirk.

- Jeg har det faktisk rigtig godt. Jeg sover godt og har fået meget mere overskud, siger hun.