Gratis krisehjælp til iværksættere: Organisation redder tusindvis af virksomheder

Ny EU-lovgivning skal sikre, at virksomheder i krise kan få rådgivning og hjælp.

Reklamebureauet Peoplez har haft stor gavn af rådgivningen fra Early Warning. (Foto: Ole Mortensen)

For fire år siden var reklamebureauet Peoplez i Holstebro under pres. De var to ansatte, og selvom der var kunder i butikken, følte administrerende direktør Per Tornvig, at udviklingen stod stille, og han overvejede, om det gav mening at lade virksomheden leve videre.

- Jeg synes ikke, der skete noget. Vi stod i stampe, siger han.

Derfor tog Per Tornvig kontakt til organisationen Early Warning, da han blev bekendt med tilbuddet.

Early Warning er en offentlig finansieret projektorganisation, som yder gratis og uvildig rådgivning til virksomheder i krise.

Organisationen har to ansatte i hver af landets fem regioner, en projektleder og 120 frivillige fordelt i hele landet.

Siden 2007 har Early Warning hjulpet flere end 5.500 danske virksomheder, og ifølge projektleder Morten Møller lykkes det i cirka halvdelen af tilfældene at rette virksomhederne op.

- Mange sidder måske med en opgivende holdning og føler, problemerne er vokset dem over hovedet. Vi kan give dem troen på, at de faktisk godt kan, tilbage, siger Morten Møller.

Interesse i udlandet

For tre år siden startede Early Warning lignende EU-støttede projekter i Polen, Grækenland, Italien og Spanien.

Projektleder Morten Møller fortæller, at organisationen siden har hjulpet over 2.000 virksomheder i de fire lande. Senest er der også underskrevet samarbejdsaftaler med Finland og Kroatien.

- Forhåbentlig betyder det, at flere lande tilslutter sig os, og at vi med tiden bliver en familie, der har medlemmer i hele Europa.

Morten Møller mener, Early Warning kan noget andet end bankrådgivere, revisorer og advokater, for organisationen tager højde for, at pengene ofte er små, når krisen rammer.

- Bankmanden driver en forretning og skal have sine penge igen. Vi er helt på virksomhedens side - og for øvrigt gratis, siger Morten Møller.

Early Warning hjælper som regel virksomhederne i tre til seks måneder, hvorefter de lægger en plan, som virksomhedsejeren selv kan holde snor i.

Alle skal have mulighed for krisehjælp

På baggrund af blandt andet Early Warnings erfaringer, forventes EU's ministerråd at godkende et nyt EU-direktiv den 1. maj. Direktivet skal sikre, at alle virksomehder, som er truet af konkurs i EU, fremover skal have mulighed for at få hjælp af et kriseberedskab.

Administrerende direktør i Peoplez Per Tornvig glæder sig over, at flere får mulighed for hjælp.

- Det er fantastisk, man har fået øje på idéen, for jeg er sikker på, det gør en forskel for mange, siger han.

Peoplez havde stor gavn af hjælpen fra konsulenterne og de frivillige rådgivere, som lagde en plan for virksomheden.

- Hvis man skal slå ned på én ting, der gjorde en forskel, var det konkrete værktøjer i forhold til at få styr på sin pipeline, salg og struktur, siger Per Tornvig, der i dag er direktør for 13 ansatte, og fortsat har fokus på udvikling.

Til gavn for samfundet

Ifølge tal fra EU-kommissionen går halvdelen af alle virksomheder konkurs inden for de første fem år.

- Mange kommer i uføre, når en branche er i krise. Andre er uheldige at miste en stor kunde, siger Morten Møller fra Early Warning.

Og det er både vigtigt for virksomhederne og samfundet, at organisationer som Early Warning i så tilælde kan give en hjælpende hånd, mener Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

- Ejerne kommer til at miste penge, men det gør de mennesker, som måske har lånt virksomheden penge, også. Medarbejdene mister deres arbejde og skal måske have understøttelse. Der er en masse unødvendige omkostninger, når virksomheder går konkurs, siger han.

Men det er ikke alle virksomheder, som skal reddes, mener Per Nikolaj Bukh.

- Man skal finde ud af, hvilke virksomheder der ikke har en gangbar forretningsmodel, så man kan lukke dem ned, inden der kommer yderligere tab.

Og ifølge ham er det også vigtigt, at advokater, revisorer og andre rådgivere kan tilbyde virksomhederne deres hjælp.

- De har til arbejde at hjælpe andre virksomheder i krise, og der skal det offentlige ikke tage brødet ud af munden på dem, som lever for at hjælpe virksomhederne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter